BundeBygg-leder Bendek Maartmann-Moe vil ha mer tillit mellom aktørene og mer oppmerksomhet rettet mot å oppnå et godt prosjekt.

Byggevaredagen: Advarer mot tillitskrise

– Aktørene i byggenæringen stoler ikke på hverandre. Alle tror de blir lurt av de andre.

Dette er en destruktiv avsløring som adm. direktør Bendek Maartmann-Moe hos BundeBygg skal snakke mer om på Byggevaredagen 2015 som i år arrangeres 10. mars på Scandic Hotell Fornebu. Temaet på foredraget til BundeBygg-sjefen er «Entreprenørmarked – strategisk partner eller prisjager per prosjekt?». Her kommer han til å svare delvis ja på det siste.

– Må skape tillit

– Vi utvikler ikke oss i positiv retning som næring. Utviklingsprosjektene Bygg 21 og BA 2015 viser jo dette. Mitt budskap vil være at partene og aktørene på byggeprosjekter må snu skepsisen til hverandre og heller skape tillit seg i mellom. Bare gjennom en slik endring kan vi lykke sammen. Virkemiddelet må være å sette prosjektet i fokus, fremholder Maartmann-Moe i en forhåndskommentar til Byggeindustrien.

– Redefinere rollen sin

Videre kommer han i sitt innlegg til å utfordre byggevarehandelen og industrien gjennom å spørre hvordan disse aktørene skal spille sin rolle som leverandør i fremtiden.

– Vi ser eksempelvis nå at kineserne er i ferd med å utvikle byggesystemer som kan sette opp bygg på 30 etasjer i løpet av to uker. Jeg tror handelen og industrien må redefinere rollene sine og ikke minst tenke nytt hvis de skal kunne møte en slik utvikling med tilsvarende produkter for oss entreprenører, kommenterer han.

10-års jubileum

Det er 10. gang at handelen og industrien i byggenæringen samles til en felles byggevaredag. Årets hovedtema er «Kampen for tilværelsen – dør kua mens gresset gror?» Akkurat denne problemstillingen tar Freddy Eriksen fra Løvenskiold Handel tak i gjennom sitt foredrag med tittel «Kua som dør eller graset som gror?»

Om fremtiden

Deltakerne på konferansen vil også få presentert de nyeste funnene for trender og rammebetingelser for fremtidens e-handel. Dette innlegget vil bli holdt av Johanne Kjuus som er leder analyse og bransjeutvikling i Virke.

Mer om fremtiden vil den internasjonalt kjente foredragsholderen Claus Kjeldsen fra Institutt for fremtidsforskning legge frem for forsamlingen. I sitt innlegg vil han stiller spørsmålet om bedriftene er klare for fem tendenser som endrer bransjen.

Investor-interesse

Stor interesse ikke minst fra eiere vil det være for foredraget til Trygve Graff-Wang som er partner i Bridgehead som blant annet tilrettela for Mestergruppens salg til Ferd Capitals. Han vil komme med betraktninger på bransjene handel og industri i byggenæringen, og hvordan aktørene gjør seg attraktiv for investorer fremover.

Bjørn Mangor Birkeland, sjef og partner i Prognosesenteret vil på bakgrunn av alle selskapets analyseoppdrag fortelle hvordan ROT-markedet, byggevarehandelens kjernemarked, er i endring.

Innspill fra bransjen

Fra bransjene selv vil Glava-sjef Jon Karlsen rette søkelyset på kritiske faktorer aktørene må lykkes med for å sikre hjemmemarkedet i en næring i stor endring, mens adm. direktør Heidi Kielland i Treindustrien tar for seg temaet «Handelens rolle – nå og fremover».

Byggevaredagen avsluttes med et inspirasjonsforedrag fra Sigurd Granmark som var tidligere leder for Adidas-gruppen i Norge som i sin tid ble kåret til den beste Adidas-organisasjonen i verden.