De første gravearbeidene i forbindelse med «Jakten på Tungtvannskjelleren» prosjektet fant sted allerede høsten 2015. Nå er det bestemt at det skal bygges et museumsbygg til 20 millioner kroner over den berømte kjelleren. Foto: Ingelinn Kårvand, Norsk Industriarbeidermuseum.

Bygger tungtvannsmuseum til 20 millioner i fabrikkruiner

Den historiske tungtvannskjelleren på Vemork skal graves frem og bli til et krigsmuseum.

Byggeindustrien har tidligere skrevet om planene om å grave frem kjelleren hvor den vellykkede tungtvannsaksjonen på Vemork ble gjennomført 28. februar 1943.

Den berømte kjelleren lå i Hydrogenfabrikken, som ble revet i 1977, og har etter dette vært en skjult historisk skatt som flere lokale entusiaster har ivret for å få frem i lyset igjen.

Nå blir denne drømmen en realitet. 20 millioner kroner skal nemlig brukes på å bygge et krigshistorisk museum over tungtvannskjelleren, skriver Radio Rjukan på sine nettsider.

Tirsdag denne uken, nøyaktig 74 år etter tungtvannsaksjonen, vil Telemark fylkeskommune og Norsk Industriarbeidermuseum arrangere en pressekonferanse der skisseprosjektet for det 460 kvadratmeter store museumsbygget vil bli presentert.

– Det å kunne formidle historien i rommet der aksjonen fysisk skjedde vil være en ny stor attraksjon for Industriarbeidermuseet på Vemork, sa daglig leder Runar Lia ved Norsk Industriarbeidermuseum da Byggeindustrien omtalte utgravingsplanene for første gang.