Bygger klimasmarte bolighus

Mandag ble TellHus` klimasmarte konsept i Västertorp innviet. Det halveres husholdningers CO2-utslipp ved å minske strømforbruket med 40 prosent.

Prosjektet er et samarbeid mellom Veidekke, Electrolux, Fortum, Cramo og Manodo.   

- Vi ser et stort potensial i TellHus-konseptet også som eksportvare. Neste steg blir å bygge i Norge, sier Per-Martin Eriksson, administrerende direktør i Veidekke Bostad.  

TellHuset har et klimaskall med ekstra godt isolerte vegger og vinduer, strømsparende hvitevarer og lavenergilamper i fastmonterte armaturer. Under produksjonstiden varmes huset opp med miljøvennlig fjernvarme og grønn elektrisitet. Strømforbruket går ut fra prinsippet om å bruke rett energikilde til rett formål.  

Hver Tellhus-familie vil kunne spare 4000 SEK i året sammenlignet med å bo i en tilsvarende leilighet i et vanlig hus. TellHuset bygges uten subsidier, og byggeprosessen bruker lite strøm fra begynnelse til slutt.  

- Med løsninger som TellHus gjør vi det enkelt for beboere å bidra til miljøet uten å ofre komfort og design. Løsningen er en helhet som bygger på et samarbeid med våre partnere, sier Johnny Kellner, teknikk- og miljøsjef i Veidekke Bostad.

17. mai starter salget av de 35 boligenhetene i det første TellHuset, som bygges i Stockholm-forstaden Västertorp. TellHus-utstillingen kan besøkes på Slalomvägen 17, i veikrysset Skridskovägen i Västertorp.