TØMRER OG MASTERSTUDENT:  – Fagbrev er en undervurert kompetanse å ta med seg inn i høyere utdanning. Byggebransjen byr på mange spennende karrieremuligheter for unge, sier Maurits Wesøe. Tømreren studerer nå ved Norges Handelshøyskole i Bergen og er en av rollemodellene i rekrutteringskampanjen Ung i Bygg og Anlegg. Foto: Svanhild Blakstad

Bygg- og anleggsnæringen satser på digital rekruttering

For første gang inviterer Ung i Bygg og Anlegg (UBA) ungdomsskoler til digitalt inspirasjonsarrangement med unge ambassadører fra bygg- og anleggsbransjen.

UBA besøker vanligvis ungdomsskoler over hele Norge hver høst, men velger i år å tilpasse arrangementene til en digital løsning av hensyn til covid-19 og smittevernstiltak, ifølge en pressemelding.

På årets digitale arrangement, som går av stabelen 19. og 26. november, vil elevene få oppleve Jonis Josef som møteleder, unge ambassadører som forteller om utradisjonelle studievalg, jenter i bygg- og anleggsnæringen og mye mer.

Unge som snakker til unge
For å engasjere ungdommene inviterer UBA unge som kan snakke til unge, og som kan dele egne tanker og erfaringer. Med svennebrev som tømrer og en bachelor i organisasjon og ledelse er Maurits Wesøe en av ambassadørene som viser hvordan å kombinere utdanninger er fullt mulig.

– Det var stor stas å få utdelt svennebrevet i fjor – både kronprinsen og ordfører Marianne Borgen var til stede på seremonien. For min del var det en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse og en utdanning som gir meg en unik innsikt i byggebransjen, sier Wesøe.

Han mener at fagbrev er en undervurdert kompetanse å ta med seg til høyere utdanning.

– Selv om jeg valgte videre studier vil jeg alltid mene at det er yrkesfagelevene som er musklene bak Norge, og det er noe jeg ønsker å formidle til flere, forteller Wesøe.

Bygg- og anleggsnæringen har et stort, udekket behov for arbeidskraft. Estimater viser at Norge hvert år vil trenge 8500 nye fagarbeidere, 500 fagskoleteknikere og 1000 sivilingeniører.

Ung i Bygg og Anlegg er et rekrutteringsprosjekt etter initiativ fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA). Prosjektet startet i 2018 og gjøres i samarbeid med sentrale aktører fra hele næringen: Statens Vegvesen, Bane NOR, Nye Veier, KIS og alle medlemsbedriftene til Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg

Til informasjon så er EBA eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no.