Bygg 21-leder Petter Eiken. (Arkivfoto)

Bygg 21: Utradisjonell samling for "mulighetens bransje"

– Vi er i mulighetens bransje - hvilken annen næring gjør at Google Earth må oppdateres? Vi forandrer kloden og er selve kjernen i samfunnsutviklingen. Styreleder Petter Eiken var ubeskjeden da han innledet den første rådssamlingen til Bygg21.

70 personer på tvers av fag og institusjoner var invitert til en utradisjonell strategiprosess der meninger fikk flyte fritt og ufiltrert. Deltakerne var invitert til å gi innspill til utvikling av en felles bransjestrategi for byggenæringen.

Ifølge en pressemelding fra Direktoratet for byggkvalitet, var Eiken var tydelig på at bransjen er nødt til å tenke annerledes:

- Vi må undersøke de underliggende årsakene til at vi ikke gjør det vi egentlig vet vi burde gjort. Oppdraget er stort og komplekst, og vi må gjøre mer enn å skrive et dokument. Dette er en helt nødvendig prosess for næringen. Fremover må næringen skape større verdier for samfunnet og større verdier for seg selv, sa Eiken i sin innledning.

En samlet byggenæring

Bygg21-styret oppfatter at de har en samlet næring bak seg - med noen variasjoner.

– Det er mange ting vi vet vi vil: Vi vil at kompetanse skal være et viktig kriterium for å delta i et prosjekt, vi vil at vi skal ta i bruk ny teknologi, vi vil at vi skal planlegge for livsløpsinvesteringer, vi vil jobbe sammen med andre bedrifter for å lære over tid, vi vi vil samarbeide med utdanningsinstitusjoner. Vi vet at det er viktig å planlegge før hva man begynner å bygge, vi vet at unge håndverkere trenger oppfølging og at vi ønsker å komme svart arbeid og kriminalitet til livs.

– Men vi vet ikke hvordan vi kommer dit, fortsatte Eiken.

Tre råd i Bygg21

Det er etablert et råd for hvert av de tre innsatsområdene i Bygg21:

· FoU og innovasjon · Utdanning og kompetanseutvikling · Formidling av kunnskap og erfaringer

På samlingen arbeidet rådene med å beskrive utfordringer og forslag til tiltak på de tre innsatsområdene.

Hva er riktig ambisjon for en forskningsstrategi?

Styremedlem Eirik Normann fra Forskningsrådet leder arbeidet med strategiutvikling for FoU og innovasjon.

- Strategien skal være retningsgivende for fremtidig forskningsinnsats og bør omfatte både næringen og forskningsmiljøene, sa Normann.

I arbeidet med FoU-strategien opplevde Norman mye entusiasme, engasjement og vilje til å forankre arbeidet i deltakernes organisasjoner og bidra i det videre arbeidet.

- Jeg vil bruke rådet som aktive høringspartnere i det videre arbeidet og har fått klar beskjed om at hvis ikke næringen kjenner seg igjen i den ferdige strategien, vil de ikke gidde å bry seg om det videre arbeidet, sa Normann.

- Dere er meningssterke - noen er meningsatleter! For meg har dette totalt sett vært en virkelig berikende dag. Den kollektive kunnskapen her er stor, avsluttet Normann.

Relevant utdanning for fremtidens krav

Bygg21s arbeid på kompetansefeltet omfatter både formell utdanning i videregående skole, høyskoler, universiteter og fagskoler, men inkluderer også etter- og videreutdanning, kursvirksomhet og arbeidsplassen som læringsarena.

- Utdanningen må være relevant for fremtidens byggenæring, sa styremedlem Halvor Langseth fra Fellesforbundet.

Han pekte på stor bredde i grunnutdanningen versus spisset fag- og profesjonsutdanning som en av utfordringene i arbeidet med en kompetansestrategi. I sin oppsummering la han vekt på at utdanningsinstitusjonenes sterke ønske om å samarbeide med næringen.

- Vi må fram de gode historiene om byggenæringen, folk er lei av elendighetsfokuset, avsluttet Langseth.

Inspirerende byggeregler

I stortingsmelding 28 (2011-2012) ”Betre bygg for eit betre samfunn” heter det at Bygg21 skal utvikle en strategi for å heve kompetansen i næringen gjennom formidling av eksisterende kunnskap og spre kunnskap av beste praksis.

- Vi skal bruke formidling som strategi for å skape endring, sa styremedlem Morten Lie fra Direktoratet for byggkvalitet, som leder arbeidet med formidlingsstrategien.

Oppsummeringen av arbeidet i rådet for formidling viste at næringen ønsker seg inspirerende byggeregler.

- Flott! Det tror jeg er mulig, svarte Morten Lie.

Bygg21 inviterer til en ny rådssamling i slutten av februar.