Brukte 170 millioner på planlegging – dropper byggeprosjekt

Etter at det var brukt 170 millioner kroner på planlegging av nytt bygg til Folkehelseinstituttet, ble prosjektet skrinlagt på grunn av økte kostnader. Stadig nye krav fra politikerne får mye av skylden.

Fra 2010 til 2015 har kostnadsoverslaget for det planlagte bygget økt med 800 millioner kroner, skriver Aftenposten.

– Dette er vi nødt til å gå mer inn i før vi foreslår eventuelle bevilgninger, sier helsepolitiker Tove Karoline Knutsen i Arbeiderpartiet. Det var den rødgrønne regjeringen som i 2009 tok initiativ til byggeprosjektet.

I en rapport til Statsbygg går konsulentselskapet Menon gjennom kostnadsøkningen og sier «det ikke bør overraske noen» at kostnadsanslagene øker. Blant årsakene som trekkes fram for å forklare de økende kostnadene er politikernes stadig endrede krav og manglende vilje til å lytte til faglige innspill.

I den første runden med kvalitetssikring ble kostnadene for Folkehelseinstituttets nye bygg anslått til å bli snaut 2,8 milliarder kroner. Da politikerne i Ap og Høyre satte foten ned i 2015, var anslaget oppe i 3,6 milliarder.

– Vi prioriterer ikke dette og vil finne andre løsninger, var beskjeden fra helseminister Bent Høie (H). Underveis hadde planleggingen altså kostet 171 millioner kroner.