Bremnes ungdomsskule og Bømlo symjehall

Foto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir EinarsenFoto: Geir Einarsen

– Vi har fått en stor, flott og fremtidsrettet skole, og vi har fått en kjempegod svømmehall som vil være til stor glede for hele kommunen.

Fakta

Sted: Svortland, Bømlo kommune

Prosjekttype: Ungdomsskole for 450 elever og svømmeanlegg med konkurransebasseng

Bruttoareal: Skole: 5.300 kvadratmeter. Svømmeanlegg: 2.000 kvadratmeter

Byggherre: Bømlo kommune

Totalentreprenør: Engelsen Bygg

Totalteknisk entreprenør: Teknisk Bureau

Prosjektkostnad inkl. mva: 220 millioner kroner

Arkitekt: Vikanes Bungum

Landskapsarkitekt og RIB, RIBr, RIByFy: Omega Areal

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: T. Halleland l Totalunderentreprenør betong, inkl stupetårn: Engelsen Entreprenør l Heiser: Ing. Stein Knutsen l Bassengutstyr: Klubben l Limtre: Moelven Limtre l Flisarbeid: Engevik Byggsenter l Solskjerming: Fasadeprodukter l Stoler: ForaForm l Trapper/rekkverk: Hamre l Lås og alarm: DormaKaba l Aluvinduer/dører: Kraft Glass l Maler: O. Kjelsnes l Kjøkken: Norrøna Storkjøkken l Tak: Protan Entreprenør l Stål: SN Stålbygg l Himlinger: VHG l Innredning: Vikse l Byggevarer: Optimera

Det sier prosjektleder John Nordseth Nesse i Bømlo kommune til Byggeindustrien.

Han legger ikke skjul på at nye Bremnes ungdomsskule og det naboliggende svømmeanlegget er etterlengtet. Prosjektet erstatter nemlig et utdatert skolebygg fra 1965, som også inneholdt et godt brukt opplæringsbasseng.

– Prosessen med ny ungdomsskole ble satt i gang allerede rundt år 2000 og både rehabilitering og nybygg er blitt diskutert. Kommunen gikk til slutt for å bygge en helt ny skole på et område hvor det allerede finnes både barne- og videregående skole, barnehage og idrettsanlegg. Det var også et stort behov for et skikkelig svømmeanlegg i kommunen. Derfor ble det valgt å slå sammen ny skole og svømmeanlegg til et prosjekt, forteller Nesse.

Totalentreprise

Bømlo kommune lyste ut skole- og svømmeanleggprosjektet som en totalentreprise. Konkurransen ble vunnet av den lokale entreprenøren Engelsen Bygg AS, i samarbeid med arkitekt-firmaet Vikanes Bungum fra Haugesund og rådgiverselskapet Omega Areal sin avdeling på Stord. Totalentreprisekontrakten har en verdi på 161 millioner eksklusive moms.

Prosjektleder Per Steinar Leirvik i Engelsen Bygg forteller at prosjektet er det desidert største entreprenøren har gjennomført, og han innrømmer at selskapet hadde noen diskusjoner rundt hvorvidt de skulle gå for prosjektet eller ikke. Ifølge Leirvik var usikkerheten først og fremst knyttet til byggingen av svømme-hallen, som Engelsen Bygg hadde lite erfaring med.

– Da vi bestemte oss for å gå for dette gikk vi «all in». Vi knyttet til oss en dyktig arkitekt i Vikanes Bungum og en solid rådgiver i Omega Areal. Teknisk Bureau, som har levert en totalteknisk pakke i prosjektet, har også spilt en hovedrolle. Generelt er vi utrolig godt fornøyd med samarbeidspartneren vi har hatt med oss i dette prosjektet. De har bidratt til at dette prosjektet ble så bra som vi hadde håpet på, sier Leirvik.

Gikk for opsjon

Nye Bremnes ungdomsskule har et areal på 5300 kvadratmeter og er dimen-sjonert for 450 elever. John Nordseth Nesse i Bømlo kommune opplyser at skolen som var beskrevet i konkurranse-grunnlaget var dimensjonert for 400 elever, men det lå en opsjon i prosjektet på en utvidelse til 450 elever, som kommunen valgte å gå for.

– Vi utvidet prosjektet med cirka 700 kvadratmeter. Skolen ble dermed litt romsligere, samtidig som vi kan ta en eventuell vekst i skolekretsen, sier Nesse.

Han tilføyer at skolen og svømmeanlegget har en totalkostnad på 220 millioner kroner inklusive moms, og prosjektet havner dermed innenfor kommunens budsjett.

– Fornuftig

Per Steinar Leirvik i Engelsen Bygg mener kommunen gjorde et fornuftig valg da de tenkte langsiktig og gikk for tilleggs-bestillingen på 700 kvadratmeter som kostet cirka 12 millioner ekstra.

– Tilbudene kommunen fikk inn i prosjektet var noe lavere enn det som var kalkulert og dermed var det også penger til å ta denne utvidelsen med en gang. Prismessig var det uten tvil fornuftig av kommunen å gjøre dette nå, sier Leirvik.

Fikk som bestilt

John Nordseth Nesse beskriver skolebygget som både flott og praktisk. Han roser arkitekt og entreprenør, men mener også bruker, med rektor i spissen, har vært en nøkkel til suksess i prosjektet.

– Brukeren var veldig involvert i planleggingen av skolen og jobbet mye med kravspesifikasjonen. Da prosjektet kom ut på anbud var det derfor et veldig tydelig og ryddig prosjekt, samtidig har totalentreprenør også fått mulighet til å komme med sine egne løsninger. Under åpningsfesten uttalte en fornøyd rektor at de hadde fått akkurat den skolen de bestilte, og det er morsomt å høre, sier Nesse.

Per Steinar Leirvik i Engelsen Bygg bekrefter at skolebygget hadde en god og tydelig kravspesifikasjon.

– Vi har levert alt som sto i beskrivelsen, samtidig synes jeg kommune har vært veldig flinke på å oppgradere seg på ting som vi underveis i prosessen har sett at det er behov for å legge litt mer penger i, blant annet utomhusområdet, sier han.

Konkurransebasseng

Rett ved siden av skolebygget står det nye svømmeanlegget, som har et areal på cirka 2000 kvadratmeter, og som rommer et standard konkurransebasseng på 25 x 12,5 meter med seks baner, og stupetårn med tre og fem meter. I tillegg er det bygget et opplæringsbasseng med 12,5 meters lengde.

– Det har blitt et kjempeanlegg. Bømlo har ikke hatt et skikkelig svømmeanlegg før nå. Dette er et enormt tilskudd til bygda, kommenterer Nesse.

– Vi er veldig godt fornøyd med svømmeanlegget. Som entreprenør vil jeg trekke frem det plasstøpte stupetårnet som vi synes er et lite kunstverk, tilføyer Per Steinar Leirvik.

Svømmeanlegg med «badehette»

Leirvik beskriver skolebygget som et tradisjonelt bygg med stål og hulldekker. Svømmeanlegget har ifølge prosjektlederen en mer utfordrende bygningsfysikk.

– Alle yttervegger er i betongelementer og i taket er det buede limtredragere som er 1,60 centimeter høye og 22 meter lange. Oppå dragerne har vi lagt Q-dekke som vi har tekket. Tekkingen fortsetter nedover betongen og helt ned til fundamentet. Vi har på mange måter tredd en badehette over svømmehallen for å lukke den, forteller Leirvik. Han legger til at svømmeanlegget har 20 centimeter isolasjon i vegger og 30 centimeter på tak.

– Både skole og svømmeanlegg har fasader med en kombinasjon av tre- og platekledning, i tillegg til glass, opplyser Leirvik.

Både Leirvik og John Nordseth Nesse i Bømlo kommune trekker frem det gode samarbeidet i prosjektet.

– Dette er både vårt og Bømlo kommunes største prosjekt frem til nå. Da er det morsomt at det går så bra som det har gjort, og at alle er fornøyd, avslutter Leirvik.