Brannene i Hellas under kontroll

Brannmannskaper som kjemper mot skogbrannene i Hellas, sier at brannene nå er under kontroll.

Brannmannskaper sier natt til torsdag at de har lyktes i å avgrense de gjenværende brannene til enkelte områder sør på Peleponnese-halvøya. Det er her brannene har herjet som verst siden de startet 24. august. Det er også her de fleste av de 63 omkomne døde.

Også øya Evvia nordøst for Aten har vært hardt rammet av skogbrannene, men nå opplyser brannmannskapene at brannene er i ferd med å bli mindre intense.

- Vi er optimistiske når det gjelder kampen mot flammene, sier Nikolaos Diamantis, talsmann for brannvesenet på Evvia. De kraftige tørre vindene har løyet litt, og gjort slukningsarbeidet lettere. Men dersom vindene øker på igjen, frykter mange at brannene vil ta seg opp igjen på Evvia.

Nå lurer mange grekere på hvordan det var mulig at katastrofen kunne få et slikt omfang. Myndighetene skylder på brannstiftere, og har pågrepet over 30 personer. Mange grekere tror at brannene ble påtent av folk som ville rydde land for ulovlig å sette opp bygninger.

- Både nåværende og tidligere regjeringer har ikke har tatt miljøspørsmålet alvorlig nok, og har vedtatt lover som i virkeligheten oppfordrer folk til å bygge ulovlig, sier Yiannis Sakellavidis. Sammen med 10.000 sørgekledde grekere demonstrerte han i Aten onsdag kveld i protest mot det de mener er regjeringens unnfallenhet.

- Jeg er sikker på at myndighetene ikke vil gjøre noe som helst dersom noen begynner å bygge på områder som er ødelagt av brannen, fortsetter han.