BNL-sjef Nina Solli er ikke overrasket over at svært få av de ansatte i bemanningsbyråene har fått fast jobb hos entreprenørene. Foto: Sindre Sverdrup Strand

BNL-sjef Nina Solli er ikke overrasket over at svært få av de ansatte i bemanningsbyråene har fått fast jobb hos entreprenørene. Foto: Sindre Sverdrup Strand

BNL ikke overrasket over bemanningstall

Byggenæringens Landsforening (BNL) sier i en kommentar til Byggeindustrien at de ikke er overrasket over at svært få av de ansatte i bemanningsbyråene har fått fast jobb hos entreprenørene.

Denne uken kom det frem opplysninger om at 1.200 fast ansatte er sagt opp etter en lovendring som skulle sikre bedre forhold for ansatte i byggenæringen. Bemanningsbyråene anslår at bare rundt 10 prosent av de som er sagt opp, har fått tilbud hos jobb hos entreprenørene.

– Det er ikke slik at man kan regulere seg frem til ansettelsesplikt for private aktører. De vil tilpasse seg markedet og eksisterende reguleringer på best mulig måte. I dagens marked er det å ansette flere nye i fast stilling forbundet med risiko, da usikkerheten rundt markedsutviklingen er svært stor i hele byggenæringen. At ikke flere har fått fast ansettelse er helt i tråd med de undersøkelsene vi gjorde før totalforbudet mot innleie ble innført, sier Nina Solli, administrerende direktør i BNL.

Hun peker på at ifølge Opinions undersøkelse sa BNLs medlemmer at de mest sannsynlige alternativene til innleie var økt bruk av midlertidige ansettelser (21 prosent), økt bruk av underleverandører (19 prosent) eller økt bruk av overtid (15 prosent).

– Dette viser at byggenæringen har behov for fleksibilitet. Dette behovet har innleie tidligere dekket, men behovet er ikke dermed nok til å fylle faste jobber, sier Solli.

– Som arbeidsgiverorganisasjon har vi hatt lange tradisjoner for godt samarbeid i trepartssamarbeidet, og vi har samme mål, hovedregelen skal være fast ansettelse, men en prosjektbasert næring som byggenæringen har behov for noe fleksibilitet. Totalforbudet er utarbeidet uten samarbeid med oss og uten å høre på fakta og konsekvensvurderinger, mener Solli.