Billigste strøm på ti år

Dårlig sommer og store nedbørsmengder gjør strømregningen over 4.000 kroner billigere enn i fjor for en gjennomsnittsfamilie.

Det viser en grov beregning utført av sjefanalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi, skriver Bergens Tidende.

En gjennomsnittlig familie bruker 20.000 kilowattimer i året. Et slikt forbruk kostet forbrukerne på Vestlandet 23.000 kroner i 2010. I år ligger prisen an til å komme på 18.750 kroner, viser beregningen.

– Vi startet året dyrt, men så gikk strømprisen ned i takt med at nedbørsmengden økte utover våren og sommeren, sier Brottemsmo.

Kommunikasjonsdirektør Jeanne K. Tromsland i Fjordkraft sier den rekordlave prisen skyldes det varme været og de store nedbørsmengdene i sommer og høst.

Når temperaturene synker ned til det normale for årstiden, vil prisene stige raskt igjen, men dette er også avhengig av nedbørsmengden. Fortsetter det å regne så mye som det har gjort denne høsten, vil prisene kunne bli svært lave, men blir det en kald vinter med nye nedbør vil prisene stige igjen.

Både Tjomsland og Brottemsmo mener at strømprisen denne vinteren kan bli mindre enn i fjor, blant annet fordi fyllingsgraden i magasinene er bedre i år enn både i 2010 og 2009.