Ole H. Krokstrand deler ut Betongtavlen til deltakerne i realseringen av Villa Holtet/Larsen.Det ble gitt hedrende omtale til Hamar Kulturhus.Enebolig Holtet/Larsen Foto: Nils Petter DaleEnebolig Holtet/Larsen Foto: Carl-Viggo HølmebakkHamar Kulturhus Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad

Betongtavlen delt ut

Fredag morgen ble plaketten som viser at Villa Holtet/Larsen er vinneren av Betongtavlen 2014 overrakt deltakerne i prosjektet.

Det ble tidligere i høst kjent at det var den flotte eneboligen ved

Mjøsas bredd som stakk av med den høythengende prisen. Som en del av Norsk Betongdag ble vinnerne hedret fredag. Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk holdt også et foredrag rundt hvordan boligen ble til.

Villa Holtet/Larsen ligger i Stange i Hedmark. Denne villaen er en sjeldenhet både når det gjelder bruk av betong og ikke minst fullkommen formgiving.

Boligen ligger i et helt ordinært byggefelt like utenfor Hamar, men eiendommen er vestvendt og har strandlinje og en formidabel utsikt utover Mjøsa akkurat som de andre boligene som ligger på nederste rekke. Den skiller seg markant ut i forhold til nabobebyggelsen med sitt formspråk, men også ved at boligen er utført i betong, og bare betong, i alle etasjer.

Enebolig Holtet/Larsen

Tiltakshaver: Tom Olav Holtet og Urda Larsen
Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk
Byggeteknikk: SWECO
Spesialrådgiver konstruksjoner: Siv.ing. Finn-Erik Nilsen AS
Entreprenør betong over grunnmur: M. Grønvold AS

Fra juryens uttalelse:
«At boligen er utelukkende i betong er oppsiktsvekkende i seg selv, men det som virkelig begeistrer er hvordan en beveger seg gjennom huset og hvordan dagslyset kommer inn. Her er bare rette linjer, ikke en eneste rund form eller et eneste knekt hjørne. Her er det måten lyset får sile inn og modellere alle de presise, rektangulære betongformene og formatene som imponerer. Det er så behersket, lekent og lett gjort at man bare må bukke.

Prosjektet har tydelige referanser til modernismens mesterverk i sitt uttrykk, men er tolket på en helt særegen og personlig måte.

Dette er en usedvanlig bolig. Den vil utvilsomt være en inspirasjon til videre bruk av betong i boligprosjekter og andre prosjekter.»

Hamar Kulturhus fikk også hedrende omtale av juryen.

Med sitt nye kulturhus har Hamar fått en ny praktfull storstue med en stor konsertsal, kinosaler, bibliotek og fantastiske øvingsfasiliteter for musikk, dans og teater. Bygningen er stor og enkel med til dels store flater med innvendig eksponert betong.

Deltakerne i prosjektet ble alle også hedret under utdelingen av Betongtavlen fredag.

Hamar Kulturhus

Tiltakshaver: Hamar kommune
Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten AS i samarbeid med Anderssen + Fremming AS
Kunst: Gunilla Klingberg (betongheller i inngangsparti)

RIB: Norconsult
Entreprenør: Martin M. Bakken
Kunstproduksjon: One Stone AB, Stelcon GmbH, Klingberg Geschwind AB
Prosjektledelse: STEMA Rådgivning AS
Byggeledelse: Plan 1


Fra juryuttalelsen:
«Det er en klar hovedkonstruksjon av store betongrammer som går gjennom hele den store regulære bygningen. Det er i tillegg markante betongvegger og opphengte og utkragede kinosaler i betong. Det er brukt mye betong i bygningen og denne er godt eksponert uten å være dominerende. Det er en fin balanse mellom bruk av røff betong og sobert tre.

På det utvendige dekket i gjennomgangen som deler den store bygningen i to er det lagt betongheller som kunstnerisk utsmykning. De er støpt i et presist og elegant mønster i mørk og lys betong. Figurene i mønsteret er inspirert av Hamars landbrukshistorie med gulrøtter, flasker og traktorer.»