<p>Administrerende direktør i Boen, Geir Wåland (til venstre) og konsernsjef i Bauwerk Boen Group Klaus Brammertz foran det splitter nye kontorbygget i parkettgigantens hovedfabrikk i Kietaviškės i Litauen.</p><p></p>

Bauwerk Boen: - Vil bli Europas mest verdifulle (Se bildekarusell)

Norske Boen fusjonerte med sveitsiske Bauwerk for omtrent ett og et halvt år siden. Bauwerk Boen er kontinentets nest største gulvprodusent, men sikter på å bli Europas nummer én.

Tirsdag 9. september åpnet 1.200 kvadratmeter splitter nytt kontorbygg på Bauwerk Boens fabrikk i Kietaviškės i Litauen. Fabrikken har også 1.200 ansatte, og får inn 40 lastebillass med tre hver eneste dag.

Administrerende direktør Klaus Brammertz i Bauwerk Boen Group kunne stolt ta imot kolleger, presse og Litauens arbeidsminister Evaldas Gustas i lokaler som sto helt ferdige kun timer før.

– Dette er ikke bare fabrikken hvor vi har hovedproduksjonen vår, men også vår inngang til det nord- og østeuropeiske markedet, slo Brammertz fast.

«Gutta» på gulvet

Med unntak av i 2009, har den nå 45.000 kvadratmeter store fabrikken vokst med nye og større lokaler hvert eneste år siden Boen først startet å drive fabrikken her i 2002, etter 10 år med produksjon i et gammelt sagbruk i nærheten. Det første året produserte fabrikken i Kietaviškės 0,4 millioner kvadratmeter parkett. I år ligger det an til en produksjon på syv millioner kvadratmeter, mer enn 17 ganger så mye.

85 prosent av gulvet som produseres, består av Litauens nasjonaltre, eik.

– Dette er ikke hva man vil kalle en østeuropeisk fabrikk. Dett er verdens beste fabrikk, understreket Bauwerk Boens norske visedirektør Thorleif Hals entusiastisk.

Det jobbes konstant tre til fire skift på fabrikken, med 24 timers drift syv dager i uka på det meste. All fremdrift og alle avvik dokumenteres og følges opp. 60 prosent av arbeidsstokken er kvinner, og i et land med en kraftig synkende befolkning, er mellom 50 og 60 arbeidere til en hver tid ute i svangerskapspermisjon.

Vil bli best

Selv om 40 prosent av alle gulv som selges i Europa er konstruert for å se ut som tre, utgjør ekte tregulv kun seks prosent av hele det europeiske gulvmarkedet. Mens gulvmarkedet har stagnert etter at det først gjorde et kraftig fall i forbindelse med finanskrisen i 2008 har det ikke lyktes tregulvprodusentene å ta større markedsandeler.

Med overkapasitet og priskrig i bransjen, har Bauwerk Boen Group bestemt seg for å ta grep.

– i januar 2015 skrur vi opp priser i alle markeder med tre prosent. Vi vil bli Europas ledende gulvprodusent, med et mål om å ha faktisk representasjon i 20 land. Vi planlegger en åtte prosents økning av omsetningen og en 20 prosents gjeldsreduksjon i løpet av de neste to og et halvt år, kunne Klaus Brammertz fortelle.

Stilrent

Den tradisjonsrike Kristiansand-bedriften Boen fusjonerte med sveitsiske Bauwerk i mars 2013. Administrerende direktør Geir Wåland forteller at de to selskapene beholder egne separate organisasjoner, og at de ikke vil blande kortene. Bauwerk spesialiserer seg på tolags parkett, med kjernemarked i Sveits, Tyskland og Østerrike , mens Boen fokuserer mer på Norden, USA, Tyskland og Storbritannia, samt det asiatiske markedet.

Boen har lagt om sin markedsstrategi og gått inn for en rolle som interiørrådgiver, med fire forskjellige stilarter- og med gulv som passer inn i fire moderne, men tidløse interiøruttrykk. Ved å gå fra tekniske spesifikasjoner til ferdige stiluttrykk, håper Boen å bringe både inspirasjon og tydelighet til kundene.

– Tiden da vi produserte basert kun på hva vi var i stand til, er forbi. Nå er alle våre gulv delt inn i en av de fire stilene, men fremover vil vi også jobbe mer målrettet innenfor de uttrykkene vi har valgt, sier Wåland.