Båtkjøpere kan gjøre høstkupp

Det er stort utbud av brukte båter etter den dårlige sommeren, og forhandlerne gir høye rabatter ved kjøp av nye. Det går mot et hektisk høstmarked til sjøs.

- Det er mange som har tenkt å skaffe seg ny båt i høst. Vi får flere forespørsler om finansiering enn vanlig, sier markedssjef Olle Lager i Elcon/Santander Consumer Bank til Newswire.

Selskapet bidrar med finansieringsløsninger ved mer enn 2000 båtkjøp årlig og har erfart at været har mye å si for antall båter som er til salgs.

- Etter en dårlig sommer er det mange som vil kvitte seg med båten, og det er nok kjøperne klar over. De håper å gjøre et skikkelig høstkupp, sier Olle Lager.

Travel septemer

Selv uten drahjelp fra værgudene er høsten preget av stor aktivitet i båtmarkedet.

- Det er høysesong ut september, så roer det seg utover i oktober, sier salgssjef Odd Doknæs i Finn.no, som er landets største markedsplass på nett.

Finn.no har for tiden drøyt 12000 båter avertert til salgs, som er en økning på rundt 15 prosent fra året før.

Også båtforhandlerne er forberedt på at ekstra mange vil være i markedet for både å kjøpe og selge båt denne høsten.

- De brukte båtene vi får inn på denne tiden av året kommer i første rekke fra eiere som har gjort sine erfaringer gjennom sommeren og vil ha en større båt foran neste sesong, sier fungerende daglig leder Tommy Hjelle i Askvik Maritim ved Os i Hordaland, som er landets største forhandler av Askeladden.

Store rabatter

Forhandlerne tilbyr ofte betydelige rabatter på utgående modeller når sesongen går mot slutten.

- Høsten er absolutt kampanjetid, så kjøpernes drøm om å gjøre et kupp er ikke helt urealistisk, sier Tommy Hjelle.

21. til 23. september deltar Askvik Maritim på en stor flytende båtutstilling i Bergen.

Vekstmarkedet for båter de nærmeste årene vil være skjærgårdsjeeper som erstatter de tidligere landstedbåtene, og større båter som kjøpes som alternativ til hytte, mener Olle Lager i Elcon/Santander.

- Samtidig tror jeg store seilbåter vil få økt markedsandel. Derimot er nok den gode, gamle snekka på vei ut av markedet, i hvert fall når vi snakker om nye båter, sier Olle Lager.