Barroso evakuert fra brann i EU-kommisjonen

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso ble evakuert sammen mange hundre av andre ansatte da det brøt ut brann i Berlaymont-bygningen mandag.

Brannalarmen gikk før klokken 13 mandag, og i flere timer etterpå veltet de mørk røyk ut fra toppetasjen på bygningen, hvor Kommisjonen har sine kontorer.
Da NTB kom til stedet kort tid etter var tallrike brannmannskaper i gang med å forsegle området og kjempe med brannen.

- Det brenner, og vi har evakuert hele bygningen, kunne en av dem fortelle NTB.
Barroso selv måtte ta trappene fatt på vei ut av bygningen.

- Man bruker ikke heisen i en slik stund, sier hans pressetalsmann Johannes Laitenberger.

Så flammer
Fra takterrassen på den norske EU-delegasjonen, som ligger rett over gaten for Barrosos kontorer, var både røyk og flammer godt synlig.

- Vi kunne tydelig se flammer fra bygningen, forteller Eirik Bergesen ved delegasjonen til NTB.

Ifølge andre øyenvitner NTB snakket med var det snakk om en meter høye flammer som sto ut av bygningen.

Det er fortsatt uklart hvor brannen startet. Like etter utbruddet fortalte brannmenn at det var snakk om et utbrudd i kjelleren, men all synlig røyk kom fra toppen av bygningen. Flere brannmenn jobbet med å sprøyte vann på taket hvor røyken veltet ut.

Restaurant
Rett under finnes EU-kommisjonens restaurantområde, hvor Kommisjonens medlemmer jevnlig tar imot høytstående gjester til lunsj. Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var på besøk tidligere i år, sammen med seks andre ministre, var det her Barroso inviterte til en matbit.

Det ble spekulert blant flere av de evakuerte om brannen kunne ha oppstått i forbindelse med kjøkkenfasilitetene i etasjen.

Det jobber til enhver tid rundt 2.000 mennesker i Berlaymont-bygningen, men det er uklart hvor mange som faktisk befant seg der da brannen brøt ut.
Det er foreløpig ikke kommet meldinger om skadde.