Barn blir byggmestere

Mange barn har aldri tatt i en hammer hjemme. Det gjør norsk byggbransje noe med. NCC holder byggeskole for barn i fem norsk byer med snekring og asfaltlegging på timeplanen.

 

40 barn fra Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo skal neste uke bygge fire lekestativer og en gapahuk som skal gis til kommuner, skoler og årets tv-aksjon. Bygge- og anleggsbedriften NCC håper skolen skal vekke interessen for byggefagene hos de unge.

- Barn deltar ikke så mye i snekring og reparasjonsarbeid hjemme som de gjorde før. Mange har ikke tatt i en hammer før de kommer til byggeskolen, sier HR-direktør Gry Jødestøl i NCC.

I fjor ble byggeskolen arrangert for første gang i Norge. Da snekret 80 barn fra Oslo et fugletårn som nå står til bruk for allmennheten på Husbergøya i Oslofjorden.

Trenger folk

Byggebransjen har lenge hatt utfordringer med å rekruttere nok medarbeidere, og NCC håper at erfaringene fra Barnas Byggeskole kan motivere flere til å utdanne seg til bygningsarbeidere eller ingeniører når de blir store.

- Det er langt fram. Men vi tror byggeskolene gir både foreldre og barn en opplevelse av at byggebransjen har kreative, morsomme og selvstendige jobbmuligheter, sier Jødestøl.

Utformet av studenter

I Oslo, Arendal, Stavanger og Trondheim skal barna bygge et lekestativ som er tegnet spesielt for byggeskolen. I Bergen får de i oppgave å lage en gapahuk på Fløyen.

- Lekestativet er tegnet av to ingeniørstudenter som vant i en landsomfattende designkonkurranse tidligere i år. Nå gleder vi oss veldig til barna skal bygge det, sier hun.

NCC har to fagkyndige snekkere som instruktører på hver byggeskole. De skal passe på at snekkerarbeidet utføres på riktig måte og at lekestativene tåler bruk når det står ferdig.

- Vi tror ungene vil ha stor sans for denne blandingen av lek og alvor. Lekestativene bygges av barn for barn og må tilfredsstille alle krav som stilles til godkjente lekeapparater, sier Jødestøl.

Miljøagentene kommer

Opplæring i miljøbevisst bruk av materialer er også en del av pensumet på Barnas Byggeskole. Og de som skal kontrollere og godkjenne byggematerialene er 12-årige miljøagenter.

- Miljøagentene, som er Norges ledende miljøorganisasjon for barn, skal sjekke materialene som brukes på barnas Byggeskole. Det er viktig at ungene ser at byggebransjen tar miljøkravene på alvor, sier Gry Jødestøl.

I tillegg til snekring og byggeaktiviteter skal barna også lære om asfaltering og veiarbeid. Og så blir det masse lek og frikluftsaktiviteter for de 240 barna i 8-12 års alderen som denne gangen skal delta på Barnas Byggeskole.

Byggeskolen blir også arrangert i Sverige, Danmark og Finland.