– Bare 9 prosent av EU-regelverket blir norsk lov

De siste 14 årene har bare 9 prosent av de vedtatte EU-lovene endt opp som norsk lov, ifølge en gjennomgang grasrotbevegelsen Nei til EU har gjort.

Utredningsleder i Nei til EU, Morten Harper, vil nyansere budskapet om at EØS-avtalen gjør Norge til de facto medlemmer av unionen, skriver Klassekampen.

– Fra dem som ønsker EU-medlemskap møter vi ofte et argument om at vi i dag er EU-medlemmer bare uten medbestemmelsen. Det er feil, det ser vi tydelig av disse tallene, sier Harper.

Fra år 2000 til 2013 har 9,1 prosent av de vedtatte EU-lovene kommet til Norge, gjennom EØS-avtalen, ifølge tallene Nei til EU har hentet ut. Av 3.567 vedtatte EU-lover i fjor, ble 400 lover inntatt i EØS-avtalen. I den samme 14-årsperioden har imidlertid andelen EU-lover som kommer til Norge vært noe økende.

Den nylige avgåtte lederen for Høyres Europautvalg, stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) er ikke veldig imponert over gjennomgangen.

– Det er jo ikke så rart, landbruket er unntatt i EØS-avtalen og det er der det kommer flest forordninger, sier han til avisen.

– Det er tidligere anslått at mellom 70 og 80 prosent av miljølovgivingen i Norge har opprinnelse i EU, og det er tendensen også på mange andre områder, sier Astrup.