Banker sitter på rentegjerdet

Konkurrentene er enige om at renten på boliglån er lav, men ingen vil være først til å hoppe etter Skandiabanken som hevet sin med 0,25 prosentpoeng denne uken.

 

Selv om Norges Bank onsdag denne uken holdt styringsrenten uendret, hevet Skandiabanken samme dag boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng for boliglån med 60 prosents sikkerhet.

– Vi lå helt på topp på rentebarometeret over lang tid, og var kanskje ikke helt riktig priset, sier markedssjef Magnar Øyhovden i Skandiabanken til NTB.

Gebyrfri overgang

Skandiabanken har fristet nye kunder med fri overgang, altså null gebyr ved bankbytte, i tillegg til å være helt ledende på lånerenten. Nå har den Bergens-baserte rendyrkede nettbanken justert seg selv ned til en 25. plass på rentebarometeret.

– Mener du å si at det var for billig å låne penger til huskjøp hos dere?

– Vi skal over tid ligge med gode betingelser og være blant de beste. Nå var vi kanskje litt for billige på dette ene produktet. Renten er dessuten justert på innskudd, noe som har vært en viktig tilpasning for oss, sier Øyhovden.

Storbanker venter

Ingen av de to største bankene vurderer noe rentehopp for sine kunder nå, men både DnB NOR og Nordea understreker at de følger markedet tett.

– Det er helt klart at boliglånsrenten er meget attraktiv for kundene nå, sammenlignet med prisen på penger. Vi har ingen planer om å øke renten med det aller første, men vi følger selvfølgelig markedet tett, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR til NTB.

Nordeas informasjonssjef Thomas Sevang peker på det samme:

– Det er ingen tvil om at boliglånsrentene er lave, og at de kommer til å gå opp i takt med at styringsrenten er ventet å stige. I våre beregninger av nye kunder har vi et krav om at de må tåle 5 prosentpoeng heving, sier Sevang til NTB.

– Små marginer

Blant bankene som ligger i tet på rentebarometeret for tida, er BN Bank. Direktør for personmarked og kommunikasjon Erlend Drilsvik sier at banken daglig vurderer rentesituasjonen.

– Vi forstår godt hvorfor Skandiabanken hevet boliglånsrenten. Vi mener nok at renten på boliglån er vel lav i Norge i dag. Samtidig er det viktig for oss å følge markedsbildet, sier Drilsvik til NTB.

– Er boliglånsrentene rett og slett for lave?

– De fleste banksjefer vil være enige i at marginene på boliglånsrentene bør opp nå, nærmest uavhengig av hva Norges Bank gjør, sier Drilsvik.

Fokus Bank, som også ligger blant de beste på rentebarometeret, er også tett på rentebildet:

– Vi ser at marginen på boliglån er ekstremt lav for tida. Samtidig er det viktig for oss å være konkurransedyktige, og vi har ingen umiddelbare planer om å heve renten nå, sier direktør for privatprodukter i Fokus Bank, Monica Iversen i til NTB.