Autosenteret Sveberg

Daglig leder Tore Nilsen sammen med Jørgen Anzjøn Holbø. Holbø arbeider med profilering og markedsføring, og står blant annet bak en videosnutt på youtube som er verd å få med seg.Autosenteret er fortsatt familieeid, og her er noen av familien: Tore Nilsen sammen med datteren Sissel i midten, og med sønnene Aleksander (til venstre) og Mikael.

Å investere 120 millioner kroner i nytt anlegg er et stort løft for en liten familieeid bedrift. Men Tore Nilsen i Autosenteret tok sjansen, og fikk bygget et topp moderne komplett bilanlegg fordelt på tre bygninger.

Fakta

Sted: Sveberg

Prosjekttype: Bilanlegg med salg og verksted

Bruttoareal: 4.500 kvadratmeter bygningsmasse fordelt på tre bygg, og 10.000 kvadratmeter opparbeidet utomhusareal.

Byggherre: Autosenteret (NTB Eiendom)

Totalentreprenør: MT Byggteknikk

Prosjektkostnad: 120 millioner kroner

Arkitekt: S.A.K.

Byggeledelse: Eiendomskonsult

Rådgivere: RIB: Karl Knudsen/Robertson Nordisk l RiEn, RIBr, RIBfy: Erichsen & Horgen l RIG: Rambøll l RIVA: Sweco

Underentreprenører og leverandører: NTE Elektro l ABS Teknikk l Rørteknikk l Arne Hernes l Enoco l Robertson Nordisk l Acrylicon l Stjørdal Murerservice l Tore Ligård l Trøndelag Systeminnredning l Prequas l Holta & Håland l RaKon Bygg l Beslag-Consult l Protan Tak l BM Aasen og Five l Arne Hernes l TKS Heis l Solavskjermingsgruppen l Sverresborg Malerservice l Avrylicon l Nidaros oppmåling

Foreløpig ser resultatet lovende ut, både når det gjelder selve anlegget og med driften i nye hus. I juli i år kunne man registrere en omsetning som lå hundre prosent over samme måned året før, og hittil i år, med korona og nedstenging, er veksten på godt over 30 prosent.

Det relativt nye området Sveberg Næringspark, der store arealer som tidligere var utmark og knauser, er klargjort for store utbygginger, og etter hvert er en rekke nye industribygg kommet på plass. For Autosenteret er det snakk om et kompleks med hele tre bygninger og en rekke støttefunksjoner, til sammen er det en bygningsmasse på 4.500 kvadratmeter og med 10.000 kvadratmeter utomhusareal i tillegg.

Stolt entreprenør

MT Byggteknikk, lokalisert på Stjørdal, har vært hovedentreprenør for Autosenteret. Prosjektleder og medeier Torstein Iselvmo sier det er en jobb man er stolt av.

– Det mest imponerende er likevel at det er et komplett bilanlegg, alt fra drivstoff til lakk, det er ikke så mange av disse, sier han.

MT Byggeteknikk har hatt hånd om hele prosessen, fra prosjektering frem til siste pipebeslag var på plass, både for selve bygget og enda mer krevende, alle tekniske anlegg.

– Selve bygningsmassen i denne type bygg er rimelig greit å oppføre. Det som har vært komplisert er alle de tekniske anleggene, spesielt siden at man må prosjektere og ta hensyn til alt av verkstedutstyr, så dette er nok i toppen av skalaen når det gjelder tekniske anlegg. Alt måtte vi ta hensyn til allerede fra planleggingen og prosjekteringen, alt fra innfelte løftebukker til lakkbokser og så videre. Alt skal stemme helt fra starten, slik at det ble en prosjekteringsfase på omkring tre måneder. Og det dreide seg i hovedsak om tekniske anlegg, sier Iselvmo.

Han beskriver arbeidet med selve bygningsmassen som ganske standard, med grunnarbeid, fundamentering og ståloverbygg. Samtidig var det snakk om tre forskjellige bygningskropper med ulik funksjon som skulle stemme overens og fungere sammen.

Stor jobb

Han sier at for MT Byggteknikk var dette en stor jobb, men som også var med på å løfte både bedriften og enkeltpersoner på kompetansesiden og gi styrke for fremtidige komplekse prosjekt.

– Som i alle andre prosjekter har det vært utfordringer, og sikkert ting som kunne vært gjort annerledes, men summen av det ble slik at vi tør å innestå for dette, både kvalitetsmessig og gjennomføringsmessig. Og det tror jeg nok at også byggherre kan understreke. Samarbeidet har for øvrig vært så godt som man kan forvente, og litt til. Å realisere noe slikt for et privat firma med denne størrelsen er et løft. Det er en tøff satsing, og de var veldig opptatt av at dette skulle inneholde og bli slik som de ønsket seg, og det prøvde vi å leve opp til så langt det var mulig, sier han.

Var i tvil

Tore Nilsen startet Autosenteret, som fortsatt er familieeid, for tretti år siden. Den gang hentet han blant annet biler fra Østlandet og Tyskland og solgte en og en. Aktiviteten økte, og med en omsetning som etter hvert kom opp i 300 biler i året ved siden av økende engasjement innen reparasjoner, lakk og andre relaterte tjenester ble de opprinnelige lokalene på Vikhammer i Trondheim for små.

– I utgangspunktet ønsket vi oss en ny tomt i Vikhammerområdet. Men kommunen klarte ikke å hjelpe oss med å finne en egnet tomt, og vi måtte se oss om etter andre muligheter, sier han. Det fant de på Sveberg, en stor tomt med god eksponering mot E6 mellom Trondheim og Værnes og klar til utbygging.

– Naturlig nok var vi noe usikre, spesielt på om kundene ville følge med, sier Nilsen. I dag er det klart at det ikke var noen grunn til å være bekymret.

– Det viste seg raskt at området her var kjempebra, og flyttingen og oppbyggingen av anlegget gikk over all forventning, påpeker Nilsen.

Økt omsetning

Det samme skjedde med omsetningen. Etter at man flyttet inn, samtidig som nedstengningen av samfunnet kom på vårparten, har omsetningen gått så å si rett til værs. Da kommer det godt med å være i et moderne nybygg. Der er det samlet aktiviteter som bilsalg, verksted, lakk, dekktjenester inklusiv dekkhotell og bilvask for å nevne noe. Anlegget er fylt av avansert teknologi og hjelpemidler, sammen med kvalifiserte ansatte.

Nilsen forteller at man naturlig nok er spent på om den gode utviklingen vil fortsette.

– Men vi er allerede i gang med å vurdere en videre utbygging, selv om vi nok vil vente et halvt års tid for å se hvordan det fortsetter, sier han.