Åsane folkehøgskole

Brødrene Ulveseth AS har rehabilitert og bygd ut undervisnings- og administrasjonsbygget ved Åsane folkehøgskole på Hylkje i Bergen.

Fakta

Sted: Hylkje, Åsane

Prosjekttype: Nybygg og rehab

Kontraktssum uten merverdiavgift: 32 millioner kroner

Bruttoareal: 720 kvadratmeter (nybygg), 3.100 kvadratmeter (rehab)

Tiltakshaver: Åsane folkehøgskole

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Arkitekt: Arkitekt Rolv Eide

Interiørarkitekt: In-Spira Design

Rådgivere: RIB: Siv ing Bjarte Fyllingen l RIV: Alpha Consult l RIE: Handegård og Pedersen l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Rivning, grunnarbeid og betongarbeid: Brødrene Ulveseth l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Maler: RSV l Rørlegger: Bergen Rørteknikk l Elektro: Thunestvedt l Ventilasjon: Bergen Air l Heiser og løftebord: Cibes l Lås og beslag: Låssenteret l Beslag: BOV

Byggherre er Vestland fylkeskommune og IOGT Norge. Arkitekt Rolv Eide AS har tegnet prosjektet, og Brødrene Ulveseth har utført arbeidet i en totalentreprise. Kontraktssummen er på 32 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i mai 2019, og bygget stod klart ved skolestart i august i år.

Skole i drift

Prosjektleder Odd Jarle Kleppe i Brødrene Ulveseth forteller at det kan være krevende å gå inn i rehabiliteringsprosjekter.

– De største utfordringene har vært at rehabiliteringen var planlagt utført samtidig som skolen var i drift. En del kritiske aktiviteter var planlagt utført i de periodene skolen stod tom. På bakgrunn av covid 19 ble skolen stengt ned noe som gjorde våre arbeider litt lettere, sier Kleppe.

Areal for nybygg og rehabiliterte områder er henholdsvis 525 og 3.500 kvadratmeter. I den nye delen er det amfi, elevstue og teknisk rom (i underetasje). Den rehabiliterte delen omfatter undervisningsrom, lobby, administrasjonsdel og kantine med storkjøkken. Bygget har fått nye vinduer, nytt ventilasjonsanlegg, nytt varmeanlegg, nytt hovedkjøkken, delvis ny elektro, nye heiser og noe etterisolering.

Kleppe sier at amfiet ble trukket ut av kontrakten, men at skolen selv klarte å få til gjenbruk av et amfi fra den gamle lærerhøgskolen i Bergen.

Rolv Eide i Arkitekt Rolv Eide sier at det var viktig å tilstrebe å holde på den eksisterende stilarten under rehabiliteringen og få til en naturlig sammenbygging mellom eksisterende og ny del.

Bygget er fra 1965 og har to hoveddeler; en rektangulær del og en sakseformet del. Bærende konstruksjon består av plasstøpt betong, betongelementer, tre og stål. Taket er flatt og bæres av q-dekker. Fasadene er kledd med trepanel, plater og båndtekket aluminium. Ved hovedinngang og vindfang er det glassfasader. Det er belegg og tepper på gulvene. Innervegger er i gips og stender. Noen rom har systemhimlinger, andre har åpne himlinger og synlig ventilasjon.

Kostnadseffektiv rehab

Under rehabiliteringen er så mye som mulig gjenbrukt for å holde kostnadene nede.

Den nye delen er prosjektert og ført opp etter Tek17. På den rehabiliterte delen er Tek 17 tilstrebet. Oppvarming er basert på elektrisitet og skjer med radiatorer og gulvvarme (ny del).

Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. De nye vinduene har U-verdi på 0,8 og har beslag av aluminium.

Det er lyddempende materialer i innervegger og lydreflekterende materialer i himling. Bygget er brannseksjonert og har nytt brannvarslingsanlegg.

Uteområdene har ifølge Kleppe fått en enkel oppgradering med blant annet en ny ballbane.

Da byggeaktiviteten var på topp var 25 personer med. Bygget er rehabilitert uten fraværsskader.