Arkitekturdagen + 2017 = Estetikk

StedOslo, Norge
ArrangørNAL
Fra21.09.2017
Til21.09.2017
TidspunktTorsdag fra kl 9.30

Arkitekturdagen er NALs årlige store konferanse. I år går den av stabelen i Oslo. NIL og NLA er invitert inn som medarrangører. Torsdag 21. september blir det konferanse og fest på Chateau Neuf og fredag 22. september blir det befaring.

Arkitekturens kjerne - estetikk
Årets programkomité for arkitekturdagen har sett nærmere på felles utfordringer og gleder i hele bredden av arkitekturfaget. Diskusjonene har brakt oss inn i arkitekturens kjerne – til estetikken, det som skiller arkitektur fra byggeri, det som beveger oss. Men estetikk er et stort tema som nesten har blitt lagt dødt i arkitekturdebatten siste årene. Kanskje fordi det er krevende, blir tolket på forskjellig måte og ilagt ulikt innhold. Estetikk handler det sanselige (fra gresk aisthesis, αἴσθησις, «sansekunnskap» eller «oppfatning»), den delen av filosofien som omhandler «læren om det vakre og skjønne i kunsten». Det motsatte av estetikk er anestesi – bedøvelse, der ingen sanser er stimulert. På arkitekturdagen i fjor sa Per Fugelli at arkitekter er leger — vi kan gi folk skjønnhetsterapi! Innad i bransjen forstår vi hverandres språk når vi formidler estetikk og skjønnhet – men hvordan får vi med oss resten av verden på å gjennomføre de ikke målbare verdiene i arkitekturen? Kan vi ta begrepet skjønnhet tilbake?

Alle betraktningene over er påpekt i flere foredrag av Eskild Narum Bakken ved NTNU, holdt for NAL og DiBK som utdrag av et pågående doktorgradsarbeid om estetikk og arkitektur.

Sentrale spørsmål er:

– Hva gjør estetikk med oss?

– Hvordan kommuniserer vi estetikk?

– Hva skal til for å gjennomføre intensjonene for estetikk?

Arkitektursalong
Nytt for årets konferanse er et panel på scenen sammen med konferansieren – vi har valgt å kalle det for en «arkitektursalong».

– «Arkitektursalongen» består av et tverrfaglig panel som gjennom dagen vil stille spørsmål og diskutere det foredragsholdere viser oss. Målet er at vi skal bli inspirert og lære om estetikk ut fra ulike perspektiv, forteller prosjektleder Birgitte Skjerve.

Vi ser fram til å servere en bra totalpakke med tverrfaglig og matnyttig konferanse, en sanselig og innholdsrik arkitekturfest samt en interessant befaring. Dette blir høstens store fagsosiale happening for arkitekturfagene.

Ytterligere informasjon, program og påmelding