Arbeidstilsynet utvider jakten på jukserne

Arbeidstilsynets jakt på lovbrudd ved sykehjemmene utvides til også å omfatte bemanningsbyråene. Samtidig ber tilsynet staten avdekke eventuell sosial dumping i renholdstjenestene de kjøper.

 

– Dette kan være bare toppen av isfjellet, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) om lovbruddene som er avdekket ved de Adecco-drevne sykehjemmene.

Avsløringene har satt tilsynet i alarmberedskap. Nå skal landets vikar- og bemanningsbyråer få besøk av inspektørene, varsler Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen.

– Arbeidstilsynet har tidligere utført tilsyn i Adecco knyttet til bygg- og anleggsbransjen, og der ble det ryddet opp. Derfor er vi ekstra skuffet over det som skjer ved sykehjem og helseinstitusjoner drevet av Adecco, sier Svendsen til NTB.

Ber om renholdsoversikt

Så langt har Arbeidstilsynet prioritert hotell- og restaurantbransjen, bygg- og anlegg, transport, industri og landbruk i jakten på sosial dumping og utnyttelse av arbeidskraft. Nå er det helsesektorens tur, og det skjer gjennom allerede planlagte tilsyn ved sykehjem og helseinstitusjoner.

I tillegg har tilsynet bedt departementene gå gjennom renholdstjenestene de leier for å se om det foregår sosial dumping der. Innen 14. mars skal de redegjøre for bruken av innleid renhold, hvor stor andel som leveres av utenlandske firmaer og hvor mye av jobben som utføres av utlendinger.

Også denne prosessen ble satt i gang før avsløringene ved Adecco-sykehjemmene.

Varsler straff for dårlig kontroll

For kommuner som har for dårlige rutiner for oppfølging, varsler arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) at det kan komme tøffere sanksjoner i fremtiden.

– Vi er nødt til å plassere ansvaret der det hører hjemme, sier hun til Dagsavisen. Bjurstrøm vil utvide muligheten til å bøtelegge kommuner som ikke følger opp at kravene til lønns- og arbeidsvilkår overholdes.

Både Oslo og Oppegård kommuner har de siste dagene sagt opp sine avtaler med Adecco Helse.

– Selv om Adecco har satt i verk tiltak for å rydde opp, har vi ikke lenger den nødvendige tilliten til dem, sier ordfører Ildri Eidem Løvaas (H) i Oppegård.

Til kamp mot vikarbruk

Parallelt med den generelle kampen mot sosial dumping, ber LO-leder Roar Flåthen helseministeren kutte i vikarbruken ved norske sykehus.

Flåthen reagerer kraftig på at sykehusene kjøpte vikartjenester for 487 millioner kroner i fjor. Samtidig roser han helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for å ha instruert helseforetakene til å kutte andelen deltidsstillinger med 20 prosent i løpet av året.

– Men det er ikke nok. Hun må ta tak i vikarbruken og sørge for at den går ned. Bruken av vikarer og midlertidige ansettelser er en utvikling i arbeidslivet som vi er kraftig imot, sier han og får gehør i departementet.

– Vi er enige i at vikarbruken i sykehusene bør være lavest mulig. Det er en kostbar måte å bemanne på. Noen ganger nødvendig for å gi et godt nok tilbud, men vi ønsker i størst mulig grad faste heltidsstillinger, sier statssekretær Robin Kåss.

Tore Hagebakken har derimot lite til overs for at avsløringene ved de private sykehjemmene kobles til vikarpraksisen ved offentlige sykehus.

– Det er patetisk. Det er ikke sånn at vikarer ved norske sykehus jobber 100 timer i uka og sover i bomberom, sier Aps Tore Hagebakken til NTB. (©NTB)