Arbeidsgiver tiltalt etter dødsulykke

Nesten to år etter at Mathias Fors Olsen (20) havnet i elven og døde, er firmaet han jobbet for bøtelagt og to personer er tiltalt.

20-åringen jobbet med utbedring av E16 ved Filefjell da dumperen hans havnet i elven. Han ble liggende under vann i nesten en time før han ble hentet opp, og to dager senere døde han på sykehus.

Nå er Grunn og fjellentreprenøren AS, Olsens arbeidsgiver, ilagt et forelegg på 400.000 kroner for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter, skriver Bergens Tidende. Det er også tatt ut tiltale mot to personer som ledet selskapet da ulykken skjedde.

I tiltalen slås det fast at dumperen hadde en defekt parkeringsbrems og helt eller delvis defekte bremser på de fire bakerste hjulene. I tillegg manglet 20-åringen opplæring i bruk av dumperen, ifølge politiet.

– På grunn av de tekniske manglene og manglende opplæring mistet Olsen kontroll over dumperen i en nedoverbakke, slik at dumperen kjørte i elven, skriver politiadvokat Jørn-Lasse Førde Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

– Vi vil ha saken til behandling og avviser alle krav, både boten og økonomisk oppreisning, sier Svein Harald Hansen, styremedlem og medeier i Nordlands-firmaet. Han ønsker ikke å kommentere saken nærmere. Dermed ligger det an til at også forelegget blir en sak for retten.