Apotekargarden

Xform

Xform

KleivenSogn

KleivenSogn

HSbygg

HSbygg

Administrator
Skårvvs

Skårvvs

MagneHafstad

MagneHafstad

Midthauglogo

Midthauglogo

Nordanlogo

Nordanlogo

Arkitektkontoret Xform er selv byggherre for Apotekargarden i Førde, i kompaniskap med byggentreprenør Espeseth Bygg. Det har gjort at arkitektene har hatt fokus på arkitektur i alle faser av byggeprosessen.

Fakta

Sted: Førde

Prosjekttype: Kontor, leiligheter, omsorgsboliger

Byggherre: Langebruvegen 15-17 AS (Xform og Espeseth Bygg)

Totalentreprenør: AF HS Bygg/Kleiven Sogn

Prosjektleder for AF: Roald Ask, HS Bygg Sunnfjord

Prosjektleder for byggherre: Christina Kvamme

Arkitekt: Xform

Areal: 5.400 kvadratmeter inkl. 800 kvadratmeter kjeller

Entreprisekostnad: Ca. 150 mill. kr. inkl. mva.

Rådgivende ingeniører: RIB, RIG, RIVA, RIG: Sweco l RIA: Cowi l RIBr: Sivilingeniør Holmefjord

Underentreprenører og leverandører: Sanering og riving: Norsk Saneringsservice l Betongarbeid: Kleiven Sogn l Grunn-arbeid: Magne Hafstad l Maler: Rune Skilbrei l Murer: Odd Bjørvik l Ferdigbad: Probad l Tekking: Protan Entreprenør l Heis: Schindler l Etasjeskiller: Bubbledeck l Stålsøyler: Sunnfjord Industri l Ventilasjon: GK Inneklima l Rørlegger: Skår VVS l Elektro: Sunnfjord Elektro l Tømrer innvendig: GDM l Tømrer utvendig: Tharaso l Lås og Beslag: Certego l Brannsikring: HS Brannteknikk l Flytsparkling: Espeland l Fasade i alu, blikkenslager: Førde Metallprodukt l Aluminiumsfasade: Petal l Glass og fasade: Bolseth Glass l Fasadeplater: Formica l Porter: Hörmann l Trevare og kjøkken: XL-Bygg Farsund Bygg l Kjøkken: Drømmekjøkkenet l Parkett: Førde Fargehandel l Innglassing og rekkverk: Br. Midthaug l Vinduer og dører: NorDan

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Daglig leder og medeier i Xform og utbyggingsselskapet Christina Kvamme har selv styrt utviklingsprosessen med bygget som formelt er bygget av selskapet Langebruvegen 15-17 AS. Det er også adressen der bygget ligger, på nabotomten til Scandic Sunnfjord Hotell. Grunnen til at navnet er blitt Apotekargarden, er at det tidligere var apotek i den gamle forretningsgården som var utgangspunkt for utbyggingen. De gamle betongkonstruksjonene fra eksisterende bygg på tomten er gjenbrukt og bygget på.

Tomten med det gamle bygget ble kjøpt for 14 millioner kroner i 2015. Den nye Apotekargarden ble offisielt åpnet 29. juni.

Arkitektur med identitet

Kvamme innser at det er uvanlig at et arkitektkontor med åtte ansatte selv er investorer i en så stor utbygging. Bygget er totalt 5.400 kvadratmeter og har en entreprisekostnad på over 150 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Totalentreprenør er arbeidsfellesskapet HS Bygg Sunnfjord og Kleiven Sogn.

– Jeg har ikke hørt om andre arkitektkontor som selv står bak en så stor utbygging. Det er et arkitektstyrt prosjekt. Vi har styrt det meste selv, til og med salg. Xform driver eiendomsutvikling ene og alene for å sette arkitektur i fokus. Vi ønsker å skape arkitektur med identitet. Det er ikke det billigste bygget, det bærer preg av høy standard på kvalitet og løsninger. En tradisjonell utbygger skreller kostnader der de kan, sier Kvamme.

– Det er blitt et flott bygg vi er stolt av. Vi er stolt av å kunne vise bærekraftig arkitektur i praksis. Vi har transformert en treetasjers eldre bygård til et moderne bygg på seks etasjer, sier Kvamme.

På energisiden skal bygget kobles til et fjordvarmeprosjekt under bygging.

En forutsetning for å komme i gang med utbyggingen var at Sunnfjord kommune kjøpte 30 prosent av arealet, til 14 omsorgsboliger for eldre.

– Bygget er inndelt i tre - 40 prosent er 20 selveiende boliger, 30 prosent er omsorgsboliger og 30 prosent er næring. De to nederste etasjene er næring, tredjeetasje er omsorgsboliger og de tre øverste er selveiende leiligheter. Jeg tror dette må være Vestlandets flotteste omsorgsboliger, de er bygget med samme standard som de selveiende leilighetene.

Bygde også Ullsentralen

I juni 2017 skrev Byggeindustrien om Ullsentralen i Førde sentrum som ble bygget etter samme modell, i regi av Xform. I prosessen med Apotekargarden har arkitektkontoret gått i kompaniskap med eiendomsselskapet til entreprenør Espeseth Bygg. Dette selskapet er med som ren investor, og ikke involvert i selve utbyggingen.

Kleiven Sogn som var med som utbygger på Ullsentralen, er nå med som totalentreprenør. Kleiven er en betongspesialist med base i Årdal der de blant annet har bygget seg opp gjennom oppdrag for Statnett og Hydro.

Vi ser at de arkitektoniske linjene med mange buer, går igjen i de to byggene, selv om de skiller seg ut i farge. Ullsentralen er hvit, mens Apotekargarden er blå. På Apotekargarden er det også flere utstikk i form av terrasser til boligene.

Det er stor byggeaktivitet i Førde for tiden, med mange byggekraner i bybildet. Byen har tidligere fått kritikk for arkitekturen.

– Vi føler vi har gjort vårt for å bedre byens identitet med de to byggene vi står bak som utbyggere. Førde som by var preget av at det på et tidspunkt ble bygget veldig raskt og uten plan. Nå er det stor utvikling her med nybygging og oppgradering av eksisterende bygg, og det kommer seg stadig. Mange utbyggere og kommunen jobber godt. Men det er fortsatt en del som gjenstår, ikke minst når det gjelder arealene mellom byggene. Det er noe vi må vektlegge, mener Kvamme.

BubbleDeck etasjeskiller

Bærende konstruksjon er en kombinasjon av stål og betong. Som etasjeskiller er det brukt BubbleDeck. Ifølge Kvamme valgte de BubbleDeck fordi de måtte ta ned betongsøyler i den eksisterende konstruksjonen, og med denne type dekke kunne de plassere nye søyler der det var nødvendig.

– BubbleDeck er halvferdige betongelement som kommer i plater, og der betong blir fylt i. Bruken av slike gjør at du blir løsrevet fra «grid», du kan plassere søyler etter behov. Det hadde vi ikke fått til med en mer tradisjonell konstruksjon som hulldekker. Alternativet var å bygge plasstøpt, men det hadde gitt lengre byggetid, sier Kvamme.

Badene er prefabrikkerte baderomskabiner fra Probad, blant annet kjent for vendbare toalettløsninger for omsorgssektoren.

– Badene ble heist på plass tidlig i byggeprosessen, hermetisk lukket, forteller Kvamme.

Petal og Formica på fasaden

De blå alu-platene på den karakteristiske fasaden er produsert av Petal i Vik i Sogn. De brune fasadeplatene som ser ut som trepaneler, er Formica-plater med treimitert folie. Bolseth Glass har levert glassfasade, og NorDan vindu.

Leilighetene har påkostede detaljer som parkett på gulv, Drømmekjøkken og innglasset veranda som kan åpnes og lukkes etter vær og temperatur. De alle fleste leilighetene har veranda, med unntak av noen studioleiligheter. Størrelsen på boligene er fra 110 til 24 kvadratmeter. Andre innvendige materialer er sparklet og malt gips på vegger, innslag av tapet, systemhimling i tak, og håndlister i eik. På terrassegulvene er lagt store fliser. Alle eksponerte bærende betongvegger er malt.

Trapperommet er bygget i plasstøpt betong. Her er veggene malt betong. Gulvene i trapperommet har store fliser. En fin detalj i trappeoppgangene er rekkverkene i eik, produsert av Brødrene Midthaug.

I kontordelen er det mye bruk av teppeflis på gulv, i kombinasjon med sparklet og malt gips på vegger og systemhimling.

Alt solgt eller leid ut

Kvamme forteller at responsen har vært veldig god.

– Alt er solgt eller leid ut. Xform er selv leietager i næringsdelen. Med korona og økte materialkostnader er det ikke tvil om at det har vært krevende økonomisk. Vi leier ut de to nederste etasjene og den økonomiske gevinsten ligger i fremtidige leieinntekter.

Flere bedrifter som jobber opp mot byggebransjen er leietagere i bygget. Foruten at utbyggerne Xform og Espeseth Bygg har kontorer her, finner vi også rådgivingsselskapene Cowi og Sweco i lokalene, samt Sunnfjord Øre, Nese Hals, og økonomi- og IT-selskapet Ecit.

– Xform har egne interiørarkitekter. Det er sammenheng mellom arkitektur inne og ute. Noe vi har lagt vekt på er gode fellesområder. Leilighetene disponerer fellesarealet til næring i første etasje der beboeren kan møtes, vi har stor felles takterrasse på taket, og to felles gjesterom for besøkende.

Daglig leder Aleksander Isaksen Dahl i HS Bygg Sunnfjord sier Apotekargarden er en viktig utbygging for dem.

– Selv kom jeg inn mot slutten av byggeprosessen. Det er Roald Ask som er prosjektleder for oss og som fortjener å skinne i denne sammenhengen. Selve bygget har vært krevende å bygge. Vi ser igjen strukturen til Xform i buene. Det er utfordrende og kostnadsdrivende å bygge slik, med mange buer i arkitekturen. Men det blir fint. Det er blitt et kjempeflott bygg vi får mye skryt for.

HS Bygg har hovedkontor i Stryn, og dette er det første store prosjektet i regi av den nyetablerte avdelingen i Sunnfjord.

– Som ny aktør i markedet er det helt klart viktig for oss å lykkes med et så stort prosjekt. Vi bygget det meste i 2020 og kom unna den store prisøkningen på byggevarer som i større grad slo inn i 2021. Vi har hatt utfordringer med korona, spesielt i perioden før jul da folk i Førde begynte å bli syke. Vi skulle overlevere leilighetsdelen før jul, og innspurten ble krevende med mange sykmeldinger. Næringsdelen ble overlevert etter jul. Vi kom likevel greit i mål på tid, og er også kommet bra fra prosjektet økonomisk.


Flere prosjekter