Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (t.h.) koblet Powerhouse Telemark på strømnettet for å markere åpningen av det nye signalbygget. Tommy Thovsland (t.v.) og Emil Eriksrød fra byggherren var tydelig stolte av landets fjerde Powerhouse. Foto: Christian AarhusF.v.: Emil Eriksrød (R8), Robin Kåss (ordfører Porsgrunn), Kjetil Trædal Thorsen (Snøhetta), Ståle Rød (Skanska) og Tommy Thovsland (R8 Property) under åpningen av Powerhouse Telemark.Powerhouse Telemark. Foto: Christian AarhusPowerhouse Telemark. Foto: Christian AarhusPowerhouse Telemark. Foto: Christian AarhusPowerhouse Telemark. Foto: Christian AarhusPowerhouse Telemark. Foto: Christian Aarhus

Åpnet Paris-proof Powerhouse i Porsgrunn

Torsdag var det offisiell åpning av Powerhouse Telemark i Porsgrunn. Bygget produserer både mer strøm enn det bruker, og oppfyller kravene som må til for å nå målene i Paris-avtalen.

Kun fem år etter at byggherre R8 Property først begynte å leke med ideen om et Powerhouse i Porsgrunn, står bygget som kalles den grønne diamanten, ferdig. Torsdag foretok Porsgrunn-ordfører Robin Kåss den offisielle åpningen ved å koble det energiproduserende bygget på strømnettet.

Ved hjelp av ni energibrønner og solceller på fasade, tak, carport og sykkelskur, produserer bygget mer energi enn det forbruker gjennom et livsløp på 60 år. Dette dekker all medgått energi til produksjon, overlevering, drift, avhending og alle byggets materialer, og betyr at Powerhouse Telemark har opp til 66 prosent lavere energiforbruk enn tilsvarende nye kontorbygg.

Klimanøytralt eiendomsselskap

– Det er ti år siden R8 ble startet, og jeg hadde ikke forestilt meg at jeg skulle sitte i et Powerhouse den gangen, sa R8-grunnlegger Emil Eriksrød.

– Vi har en ambisjon om å bli et klimanøytralt eiendomsselskap fordi det er bra for samfunnet, men også fordi våre kunder og leietakere etterspør klimanøytrale bygg. I tillegg så er vi stolte av at bygget er i henhold til krav i Paris-avtalen, tilføyde R8 Property-direktør Tommy Thovsland.

At bygget er såkalt Paris-proof betyr at det brukes klimavennlige materialer, fornybar energi og energieffektive løsninger som er i tråd med Paris-avtalen.

Det har lenge vært stor interesse for bygget fra inn- og utland. Tidligere har CNN kalt det et av de ti viktigste byggene som åpnes i 2020. Pandemien gjorde sitt til at litt færre enn ventet fikk være med på åpningen, men det er ikke hver dag norske bygg åpnes med separate pressekonferanser på norsk og engelsk – i alle fall ikke i Porsgrunn.

Barndomsdrøm

 – For meg som tilbrakte mine første fem år på Flåtten terrasse i Porsgrunn, og med en far som jobbet på Herøya, så er dette faktisk en tidlig barndomsdrøm som går i oppfyllelse. Jeg er kjempeglad for at det første Paris-proof prosjektet stå rakkurat her, sa Snøhetta-grunnlegger og arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, som samtidig understreket viktigheten av at en lokal byggherre med tilhold i en litt mindre by har turt å satse på Powerhouse.

– Jeg har en kort beskjed til byggenæringen, de som bygger og de som utvikler og skal leie ut et bygg. Se til R8. For dette bygget har bevisst at med alle de midlene vi har tilgengelig i byggebransjen per i dag, i tenkning og teknologi, så er det mulig å bygge et energinegativt hus innenfor en økonomi som er forsvarlig for de leietakerne som sitter der. Det finnes ingen grunn til å ikke gjøre dette, alt annet er sløsing, sa arkitekten.

Ikke rakettforskning

Også entreprenøren Skanska pekte på at å bygge på denne måten ikke er umulig.

– Vi har allerede realisert det fjerde Powerhouse-prosjektet i Norge. En ambisjon som svært få trodde var mulig, har vi vist var mulig. Vi har gjort det umulige mulig, og det det som er enda bedre er at det ikke er noe rakettforskning. Vi har brukt dagens eksisterende løsninger, men vi har satt de sammen på en bedre måte, sa Skanska Norge-direktør Ståle Rød.

– Jeg er spesielt glad for at bygget står her. At vi klarer å realisere prosjekter som Powerhouse i Porsgrunn, det bekrefter bare det Kjetil sier at nå er det ingen unnskyldning lenger. Dette kan gjennomføres overalt og av alle, la han til. Mye av æren for det gir han til Powerhouse-alliansen, og det samarbeidet man i mange år har hatt der.

Fruktbart samarbeid

Også Asplan Viak-direktør Elisabeth Heggelund Tørstad, som var med på video-stream, understreket viktigheten av det tverrfaglige samarbeidet innad i alliansen.

– Vi er avhengig av samarbeid med andre partnere, som er like ambisøse og ivrige på å lære og å utvikle seg hele tiden. Vi er veldig glad for Powerhouse-samarbeidet, understreket hun.

– Et viktig eksempel på hva som er mulig, er solenergianlegget i dette bygget. Det er det mest energivennlige anlegget som noensinne er laget i hele Norge. Her er helning og orienteringen på bygget essensielle faktorer.For å få til dette må eier, arkitekt, entreprenør og rådgiver jobbe sammen, la Tørstad til.