<p>Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen foran Høyblokka i regjeringskvartalet.<br></p><p></p>Regjeringskvartalet med Y-blokka og høyblokka i Oslo Juni 2012. Foto: Trond JoelsonFra skadene i Regjeringskvartalet i desember 2011. Foto: Trond JoelsonFra skadene i Regjeringskvartalet i desember 2011. Foto: Trond JoelsonFra skadene i Regjeringskvartalet i desember 2011. Foto: Trond Joelson

Åpner regjeringskvartalet for publikum

Y-blokken, Høyblokken og R4 i regjeringskvartalet er noen av de 145 byggene som åpner dørene under Oslo Åpne Hus 2014.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding mandag.

Statsbygg åpner Y-blokken, Høyblokken og R4 for publikum under årets Oslo Åpne Hus helgen 13. - 14. september.

Dette er første gang Y-blokken åpnes for publikum etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Rives

Både høyblokken og R4 står, ifølge pressemeldingen, som tomme skall etter terrorangrepet 22. juli 2011, mens Y-blokken er delvis i bruk som kontorlokaler.

– Det er besluttet å rive flere av de skadede regjeringsbygningene. Statsbygg ønsker under Oslo Åpne Hus å vise hvordan Y-blokken ser ut innvendig, selv om riving er en stund frem i tid, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen.

– Høyblokken var åpen også i fjorårets arrangement, men stor pågang gjorde at mange ikke slapp inn, fortsetter Nikolaisen i pressemeldingen.

Unik sjanse

Nå blir det ny anledning til å komme inn og se skadene som terrorangrepet påførte bygningene. Samtidig er dette en unik sjanse til å se den integrerte kunsten på veggene innvendig, som blant annet Picasso har laget skissene til, skriver Statsbygg.

I år er rekordmange bygninger og parker med i arrangementet. Til sammen viser Oslo Åpne Hus frem 145 eiendommer med et variert utvalg av offentlige og private kontorbygninger, kulturbygg, arkitektkontorer, undervisnings- og forskningsbygg, boliger, hager og parker.

Arrangørene bak Oslo Åpne Hus er Oslo Arkitektforening (OAF), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og Statsbygg.