Marianne Marthinsen mener regjeringen legger opp til en oljepengebruk som er dramatisk høyere enn det Stoltenberg-regjeringen sto for.

Foto: Frode Aga

Ap vil kutte oljepengebruken med 2 milliarder

Arbeiderpartiet legger i sitt alternative budsjettforslag opp til en oljepengebruk som er 2 milliarder kroner lavere enn det regjeringen gjør.

– Statsminister Erna Solberg (H) klarer ikke holde fingrene unna godteskålen, sier Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til Dagens Næringsliv.

Både Ap og de andre opposisjonspartiene på Stortinget har nå startet arbeidet med sine alternative budsjetter for 2015. De ulike partienes budsjettforslag vil bli presentert rundt månedsskiftet.

Finansminister Siv Jensen la i regjeringens budsjettforslag for 2015 opp til å bruke 164 milliarder oljekroner, 17 milliarder kroner mer enn i år, og 31 milliarder kroner mer enn vi brukte under finanskriseåret 2009.

Økningen er på 18 prosent sammenlignet med det Høyre/Frp-regjeringen la opp til da den flikket på den avgåtte rødgrønne regjeringens budsjettforslag for et år siden. Regjeringen går inn for å bruke oljeinntekter som tilsvarer en avkastning av oljefondet på 3 prosent.

Marianne Marthinsen mener regjeringen legger opp til en oljepengebruk som er dramatisk høyere enn det Stoltenberg-regjeringen sto for.

At Ap bare foreslår å kappe oljepengebruken med 2 milliarder, mener Marthinsen er i tråd med den oljepengebruken partiet la opp til i den perioden de var i regjering.

– Da økte oljepengebruken stort sett mellom 12 og 15 milliarder per år. Nå legger vi oss i overkant av det intervallet, noe som kan forsvares gitt den moderate avmatningen vi ser i økonomien. Vi tar kraftig avstand fra den glidningen som Erna Solberg og regjeringen har lagt seg på når de ved alle mulige korsveier velger å øke oljepengebruken. Dette gjør de for å slippe de tøffe prioriteringene de ellers måtte ha gjort for å finansiere skattekuttene, sier Marthinsen til avisen.