Finansminister Siv Jensen (Frp) inviterer politikere, bransjefolk og eksperter til en konferanse om boligmarkedet mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ap-Raymond og Frp-Siv i boligtoppmøte

Frp-leder Siv Jensen liker ikke byrådsleder Raymond Johansens (Ap) eiendomsskatt. Men mandag skal de to i fellesskap diskutere boligtiltak.

– Vi ser med en viss bekymring på at det går fort i svingene i boligmarkedet, og at mange husholdninger tar opp veldig mye gjeld, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen til NTB.

– Har man god betjeningsevne, er ikke dette nødvendigvis et problem. Men hvis ikke, blir man sårbar ved renteheving eller ved et prisfall i boligmarkedet, legger hun til.

Norske husholdningers stadig voksende gjeld er den største risikoen for den finansielle stabiliteten i Norge, advarte Norges Bank nylig. Pengefondet IMF har flere ganger pekt på det samme.

Særlig blant unge vokser gjelden raskere enn inntektene.

Advarer mot spekulasjon

Boligprisene har steget med 12 prosent på landsbasis det siste året, i Oslo har prisveksten nådd over 20 prosent, viser ferske tall fra bransjeforeningen Eiendom Norge.

Regjeringen la i fjor sommer fram en boligpakke, men tiltakene har ikke bremset prisveksten.

Eiendom Norge advarte nylig mot at rekordmange private investorer i dag går inn i boligmarkedet og presser prisene opp.

– At så mange vanlige folk kjøper bolig kun fordi de venter ytterligere prisvekst, gir grunn til bekymring, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Nei takk til boligskatt

SV foreslår i sitt alternative budsjett å gjeninnføre fordelsbeskatning av bolig og dermed øke skatten på bolig og fritidseiendom.

Økonomer har lenge ment at de gunstige skattereglene for boliger er en vesentlig grunn til prisveksten, men Siv Jensen liker ikke tanken på mer skatt på bolig.

– Å skattlegge folks hjem gjør det ikke billigere å bo, mener hun.

Heller ikke byrådsleder Raymond Johansens eiendomsskatt har stagget prisveksten i Oslo, selv om ferske tall viser at langt flere boliger enn antatt blir rammet av skatten. Årsaken er nettopp prisoppgangen.

– Det er ikke helt sammenheng mellom det han sa han skulle gjøre, og det han gjør, sier Jensen, med henvisning til at mange flere enn antatt får eiendomsskatt.

Gjøre vondt verre

Finanstilsynet ba i høst på nytt regjeringen om å stramme inn utlånsreglene ytterligere. Boligbransjen peker for sin del på at rigide regler og langsom saksbehandling hindrer en raskere og mer effektiv boligbygging, som i neste omgang kan dempe prisveksten. Det har regjeringen tatt grep for å gjøre noe med.

Samtidig advarer Jensen mot å trekke for raske konklusjoner om nye tiltak.

– Feil kan gjøre vondt verre, konstaterer hun.

Raske innstramminger kan føre til en bråstopp i boligmarkedet.

Også kommunalminister Jan Tore Sanner (H) deltar på mandagens møte, hvor OBOS' konsernsjef Daniel Kjørberg Sirajs skal snakke om reguleringer, saksbehandlingstid og produktivitet i byggenæringen. Også sjeføkonom Kari Due-Andresen fra Handelsbanken og seniorøkonom Kjell Senneset fra Prognosesenteret deltar.