Prognosesenterets Nejra Macic under Markedskonferansen. Foto: Christian Aarhus

- Anlegg og sykehus vil bli vekstdriverne

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret var tydelig på at det vil bli anlegg og sykehusbygg, ikke boliger, som vil bli vekstdriverne i Oslo, Akershus og Østfold de neste tre årene.

Macic fortalte om Prognosesenterets spådommer i perioden 2019-2021 på Markedskonferansen til EBA Oslo, Akershus og Østfold.

- Det er tre veldig viktige utviklingstrekk nasjonalt og for denne regionen. Boligbyggingen vil gå ned i perioden frem til 2021. Anleg kommer til å vokse, og det er i det segmentet at det meste av veksten kommer. Det tredje er at det kommer veldig mange sykehus og helsebygg rundt omkring i landet. Nasjonalt, men også i denne regionen, innledet Macic.

Prognosesenteret spår altså vekst i regionen i de neste årene, med anlegg som driveren – og spesielt i 2019. Men også innen det segmentet er det store forskjeller.

- Det er ikke vei som er det største anleggssegmentet, men jernbane og sporvei. Der vil det være en ekstrem sterk vekst gjennom hele perioden. Vei får en svak nedgang, mens kommunaltekniske anlegg vil få en flat utvikling, fortalte Macic.

Når det gjelder boliger påpekte hun at det fortsatt er spådd befolkningsvekst i hovedstaden. Spådommen de neste årene er økt igangsetting i Oslo, men ikke opp til nivåene fra 2016 og 2017. For Akershus og Østfold tror hun på en svakt fallende boligbygging år for år.

I 2016 gikk Oslo-markedet for bygg og anlegg forbi Akershus i størrelse, og hovedstaden kommer fortsatt til å være størst ved utgangen av 2021, men også de to andre markedene spås å bli større.