Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Alle koronatiltakene i Oslo videreføres

Smitteverntiltakene i Oslo skal videreføres, opplyser byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap).

– Vi må for øyeblikket ha strengere regler for Oslo enn i resten av landet. Ingen av regjeringens lettelser kan innføres i Oslo nå, sier Johansen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Anbefalingene er basert på råd fra smittevernoverlegen i Oslo og nasjonale helsemyndigheter, både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– Vi må være forberedt på å leve med disse tiltakene til smittetallene stabiliserer seg på et vesentlig lavere nivå enn i dag, sier byrådslederen.

– Urovekkende høyt tall

I løpet av onsdag ble det registrert 80 nye smittetilfeller av covid-19 i Oslo. Det er 33 flere enn dagen før. Antall smittede de siste 14 dagene er 649, ifølge Oslo kommunes koronastatistikk.

– Det er et urovekkende høyt tall. Sist gang vi hadde et så høyt smittetall på en dag var i begynnelsen av april, påpeker byrådslederen.

De forlengede smitteverntiltakene innebærer påbud om bruk av munnbind i kollektivtransporten, påbud om registrering av gjester på serveringssteder og et forbud mot at flere enn 50 personer samles på arrangementer uten faste sitteplasser. Det er heller ikke lov å samles mer enn ti personer i private ansamlinger.

Oppfordrer ikke til julebord

Regjeringen har besluttet at de nasjonale smittevernreglene skal lettes på fra 12. oktober. Blant tiltakene som lettes på, er den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt. Videre startes det en forsiktig gjenåpning av breddeidretten.

Statsminister Erna Solberg (H) sa tidligere i uken til VG at hun syns det er fint om bedrifter holder julebord for sine ansatte.

– Den oppfordringen tror jeg ikke kan gjelde for Oslo, så lenge smittetallene ser ut som de gjør nå, sier Johansen.