LINK arkitektur

Ålgård kirke er vigslet

Søndag 15. mars ble Ålgård Kirke vigslet av biskop Erling Pettersen. Kirken var fullsatt med over 600 fremmøtte. Biskopen fortalte at dette er et av de vakreste kirkebyggene han var vært i, og ga bygget navnet «de åpne armers kirke».

Kirken hører under den norske kirke og er på omtrent 1.800 m2. I tillegg til kirkerom inneholder bygget kirketorg, kirkekontor, kafé, ungdomslokaler og grupperom. Bygget vil fungere som kulturkirke, samlingsplass og storkirke for byen og regionen.

LINK arkitektur vant arkitektkonkurransen for fem år siden.

Dagen før holdt René de Groot fra LINK arkitektur tale under overleveringen av Ålgård Kirke, hvor han fortalte om prosjektet.

- Den hvite ytre fasade fremstår lett og myk som en teltduk. «Teltet» skaper et åpent inviterende uttrykk, samtidig som det symboliserer vandringen. Strukturen i kirken er basert på kvadratet og trekanten. I kristendommen representer kvadratet, jorden med dets 4 verdenshjørner og trekanten den hellige treenighet. En tosidighet som en formmessig ide, men også i forhold til innhold og som et signal til byen, sier de Groot

Takkonstruksjonen er en fortolkning av en tradisjonell kirkehvelving. Hovedbæringen er en flettverksstruktur av limtresbjelker som eksponeres i kirkerommet. Hver andre trekant i taket vippes opp og lyset fra himmelen siver nennsomt inn i kirkerommet. Konstruksjonen har relasjoner til i hvelvinger i tradisjonelle kirkebygg. I de tette trekanter er en translucent duk spent ut med kunstig lys bak.

De to viktigste overflatematerialer er tre og glass. Ytterveggene er kledd i tre. Eksponerte limtresbjelker bærer taket, trespiler kler veggene, og vakkert tregulv pryder kirkerommet.