Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker snakket om bærumspolitikere, høyhus og smarte hoder på Byggedagene. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Akers konsernsjef om Røkkes tårn: - Politikerne i Bærum stanset forslaget før det ble innsendt

Men andre kommuner og andre land ønsker det blå tårnet til Aker og Kjell Inge Røkke velkommen.

– Ideen om et bygg for verdenshavene ble stanset av bærumspolitikerne før forslaget ble innsendt. Men ambisjonen lever videre. Heldigvis er det andre kommuner og land som ønsker oss velkommen. En beslutning vil tas i løpet av det neste året, sa Akers konsernsjef på Byggedagene.

10 norske kommuner interessert

Aker jobber nå med å utvikle Aker-kvartalet på Fornebu. Som en del av denne utviklingen var også det mye omtalte høyhuset, Store Blå, med en planlagt høyde på 225 meter. Bygget er ment å hus bedrifter og organisasjoner som jobber med miljøutfordringer i havet.

– Dette er et tema også vi i Aker må forholde oss til fremover. Navet i bygget vil være landorganisasjonen til verdens mest avanserte forskningsskip, et skip som er fullfinansiert av Kjell Inge Røkke, sier Eriksen.

Budstikka har tidligere skrevet at 10 andre norske byer har meldt sin interesse for høyhuset.

God tilgang på smarte hoder i Norge

I tillegg fastslo han i sitt innlegg at det ikke er noe annet sted hvor tilgangen på smarte hoder er bedre enn i Norge.

– Dessverre etterlates det et inntrykk av at eksisterende virksomheter er fossile i mer enn en forstand. Vår erfaring i Aker er en helt annen, sier konsernsjefen.

Han sier at Akers utvikling er en historie om et selskap som har vært i kontinuerlig omstilling, der etablert industri gang på gang har vært et springbrett inn i nye næringer. Han viser til at Aker startet som et mekanisk verksted ved Akerselva, og utviklet seg videre innen skipsbygging, leverandør til offshoreindustrien og som nå også har blitt Norges nest største oljeselskap. I dag er også  verdensledende innen marin bioteknologi basert på krill. Selskapet kan også vise til en stolt historie som leverandør av byggevarer og driver i dag også med eiendomsutvikling. Selskapet har i dag 28.000 ansatte fordelt over 60 land.

Ny virksomhet basert på etablert industri

Eriksen forteller at Aker nå jobber målrettet med å utvikle nye virksomheter basert på den etablerte industrien.

– Når tilgangen på smarte hoder og smarte samarbeidsmodeller kombineres med etablert industri og omstillingsevne, har Aker gang på gang skapt nye og fremtidsrettede bedrifter. De virkelig smarte hodene forstår også hvordan nye virksomheter vokser frem av eksisterende og tiltrekkes av å jobbe med dette, sier han.

Han trekker frem etableringen av Akers selskap digitale selskap Cognite som et eksempel.

– Vi skjønte at vi manglet digital spisskompetanse og etablerte Cognite, og fikk en av Norges beste softwareutviklere med på laget. Det krevde at vi tenkte nytt om organisering. Løsningen ble et start-up med et tempo og autonomi som et hvilket som helst start-up. De fleste programmere vil normalt ikke reflektere over en jobb i et stort industrikonsern, og spesielt ikke hvis det lukter olje i tillegg, sier han.

Aker bringer imidlertid til torgs oppgaver, finansiering og tilgang til industrikompetanse i satsingen.

– Hvis man skal utvikle løsninger til en så komplisert bransje som olje- og gassnæringen, man forstå industrien. Det kan selv de smarteste hodene streve med, sier han.

Norge kan ta på seg ledertrøya internasjonalt

Han fastslår at foreningen av softwareeksperten og industrieksperten både gjør ny og etablert industri lønnsom.

– Gjennom Cognite har vi fått teknologi som gir både mer lønnsomhet og sikkerhet til Aker, samtidig er utvikler selskapet softwareprodukter som er attraktivt og selges til andre, sier han.

Eriksen fastslår at norsk kompetanse og teknolog innen olje- og gassindustrien er i verdenstoppen.

– Med basis i denne teknologien oppstår det nå nye bedrifter i fremtidsrettede næringer som fornybar energi, miljøteknologi og industriell software. Dette er næringer hvor Norge kan ta på seg ledertrøya internasjonalt, og nettopp derfor vil Akers del av norsk, fremtidig arbeidsliv nok en gang bli bygd ut fra Norge, sier han.

Så da gjenstår det å se om prestisjebygget Store Blå havner i Norge eller utlandet.