Fagsjef for sanitærteknikk i Rørentreprenørene Norge, Are Skaar Nielsen. Foto: Rørentreprenørene Norge

Advarer mot vinterfrost i rørene

Rørentreprenørene Norge advarer mot frostspreng i rørene når vinterkulda setter inn.

Det skriver Rørentreprenørene i en pressemelding denne uken.

– Allerede nå bør du ta en runde i boligen din. Pass på at kjellervinduer og ventiler er lukket, spesielt på nattestid, sier fagsjef for sanitærteknikk i Rørentreprenørene Norge, Are Skaar Nielsen.
– Husk også å skru opp termostaten om du har spart på strømmen i perioder med overraskende varme temperaturer. Rørene fryser fort i kaldt trekk. Du bør også vurdere om det er nødvendig med isolering av rør eller alternative oppvarmingsløsninger, advarer Nielsen i pressemeldingen.

For at vann skal fryse i rørene, må vannet, ifølge pressemeldingen, være stillestående og ha lav temperatur. Luften rundt området må være så langt under frysepunktet at varmeenergien i vannet går med til å varme opp luften i rommet, uten at temperaturen stiger over frysepunktet. Derfor bør man være litt rausere med varmen i rom med rør i yttervegg, skriver Rørentreprenørene Norge i pressemeldingen.
– I rom det ikke er aktuelt å varme opp, som for eksempel i krypkjellere og på loft, kan man varme opp selve røret istedenfor. Det finnes løsninger med varmekabler som legges og festes rundt rørene på markedet, uttaler Nielsen.

Her er bransjeorganisasjonens tips for å unngå frostskader:

  • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
  • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
  • Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
  • Vann fryser lettere når det står i ro. Steng hovedkrana dersom du skal reise bort i lengre perioder. Pass så på at du åpner en kran for å slippe ut oppsamlet vann. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer.

Hvis skaden allerede har skjedd – Slik tiner du frosne rør:

  • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkrana – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt, er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
  • Varm opp rommet.
  • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.
  • Bruk av åpen varme som skibrenner, primus og lignende er livsfarlig og strengt forbudt.
  • Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.
  • Dersom rørene fortsatt er fryst etter du har fulgt disse rådene, må du kontakte fagpersonell. De aller fleste rørleggerbedrifter tar på seg denne typen oppdrag, og har nødvendig utstyr tilgjengelig for å håndtere frostskader.