Samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto Thor Erik Skarpen / Bane NOR

6 av 10 vil ikke at utenlandske selskaper skal kjøre tog i Norge

Seks av ti spurte i en undersøkelse mener det er galt at utenlandske togselskap skal kjøre på togstrekninger i Norge i stedet for NSB.

I undersøkelsen som Opinion har utført for Dagsavisen og Frifagbevegelse går det fram at bare 15 prosent av de spurte mener det er greit at utenlandske togselskap skal kjøre på togstrekninger i Norge i stedet for NSB.

For 9 prosent av de tusen spurte spiller det ingen rolle hvem som kjører, mens 16 prosent svarer at de ikke vet.

– Litt sunn skepsis tar ingen skade av. Det gjør heller ikke de som skal levere nye tilbud til de reisende i Norge. De må være innstilt på at vi er krevende kunder, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) om målingen.

Undersøkelsen kommer i kjølvannet av at britiske Go-Ahead vant anbudet over NSB om å kjøre togene på Sørlandsbanen. Mange har reagert på tildelingen, også opposisjonen på Stortinget.

Opplysninger om at Go-Ahead scoret lavere på kvalitet enn NSB og svenske SJ i anbudskonkurransen, har utløst sterke reaksjoner.

Samferdselsministeren redegjør for prosessen i Stortinget onsdag. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har levert fire spørsmål til den ordinære spørretimen.