50 svensker punkterte på europavei

Rundt 50 bilister punkterte tirsdag morgen da de kjørte på fotangler, eller såkalte spanske ryttere, på E4 nord for Stockholm.

Politiet opplyste først at det kunne dreie seg om rundt 100 punkterte biler, men nedjusterte senere tallet til 50.

Det hele startet etter et innbrudd i en telebutikk ved 4-tiden natt til tirsdag i Rosersberg, nord for Stockholm. Gjerningsmennene flyktet fra stedet i tre biler, og slengte ut fotangler etter seg langs E4 i nordgående retning. Fotanglene, også kjent som «spanske ryttere», havnet også i sørgående retning, og dermed var trafikkaoset komplett, melder SVT.

Senere ble åtte personer pågrepet, siktet for grovt tyveri eller forsøk på grovt tyveri.

Tirsdag formiddag var veien ryddet og åpnet for trafikk igjen, men det var fortsatt køer. Ingen personer kom til skade som følge av punkteringene, legger Stockholm-politiets pressetalsperson Lars Byström til.

Spanske ryttere er en oppfinnelse som går tilbake til middelalderen. Den gang var målet å hindre kavaleri. Under verdenskrigene ble spanske ryttere brukt til å hindre blant annet stridsvogner og infanteri. Spanske ryttere er store, gjerne nærmere 2 meter høye og opptil 3 meter lange, mens fotangler er 5-6 centimeter lange metallpigger.