350 000 har opplevd brann

7,3 prosent av nordmenn har opplevd brann i hjemmet, viser ny undersøkelse.

Andelen er høyest for folk som bor i trehus, åtte prosent, mens fire prosent av dem som bor i murhus har opplevd brann, viser undersøkelsen som TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

I tillegg har åtte prosent opplevd feil i det elektriske anlegget, mens sju prosent har opplevd lynnedslag.

– Av farlige ting som kan skje hjemme, regnes brann som det verste, vet vi fra tidligere undersøkelser. For noen blir marerittet dessverre en realitet, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

I underkant av 1500 boliger brenner hvert år i Norge. Eneboligene utgjør omtrent halvparten.

Avtal møteplass
I undersøkelsen svarer seks av sju at de har en plan i hodet for hva de og familien skal gjøre hvis det begynner å brenne. Men hver tredje småbarnsforelder sier de ikke har tenkt gjennom dette.

– Jo eldre du blir, desto mer tenker du på brann. Det ser vi av kursene våre også, sier fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter i Hobøl.

Sikkerhetssenteret har cirka 4000 kursdeltakere i løpet av et år. Et av spørsmålene de får, er om de har hatt brannøvelse hjemme. Ni av ti svarer nei, ifølge Hagelund.

– Man trenger ikke nødvendigvis å klatre i tau nedover veggen for å kalle det en øvelse. Det aller viktigste, er faktisk å avtale en møteplass ved eventuell brann. Da unngår vi at mor løper inn i flammene for å lete etter barna, selv om far allerede har fått dem ut, sier Hagelund.

Avtalt møteplass er særlig viktig i blokker og borettslag, der folk bor tett.

– Prioritet én er å komme seg ut. Å forsøke å slukke, har andreprioritet. Har telyset satt fyr på en avis, skal du forsøke å slukke. Men har flammene blitt så store at du tviler på om du har kontroll, skal du komme deg ut, sier Hagelund.

Foreldre må gjerne pode budskapet inn i barna allerede fra de er tre-fire år gamle, mener han. Røyk fra brann er for farlig til at de skal lete opp mor og far før de tenker på å komme seg ut av huset.

Skitne kjøkkenvifter
Branner starter oftest på kjøkkenet. Nesten en fjerdedel av dem oppstår der. I If-undersøkelsen er folk spurt om når de sist rengjorde avtrekksvifta over komfyren. 27 prosent svarer at de gjorde det for 7-12 måneder siden, 14 prosent at det er mer enn et år siden. 14 prosent husker ikke.

– Vår anbefaling er at man rengjør filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal. De som har forsøkt å rengjøre en avtrekksvifte vet at det samler seg store mengder fett i den. Fettet tar lett fyr ved overoppheting, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Tørrkoking og tørrsteking er ofte årsak til boligbranner.

– Fett i avtrekksviftene bidrar til raskere brannutvikling i kjøkkeninnredning og ventilasjonskanaler, sier Kalheim.

Ved brann er det et godt tips å slå av kjøkkenvifta, dersom det er mulig.