Illustrasjonsfoto.

21 tunnelentreprenører bidro til nytt rekordår

Aldri har det vært så høy aktivitet i det norske tunnelmarkedet og aldri har så mange entreprenører kjempet om kontraktene. 

Faglig sekretær Thor Skjeggedal i NFF.

For sjuende året på rad setter tunnelentreprenørene ny

volumrekord, og som i fjor blir det tatt ut over sju millioner faste kubikk fjellmasser fra norske tunnel- og bergromprosjekter. Den nye rekorden lyder på 7,271 millioner kubikk, noe som betyr en volumøkning på knappe 200.000 kubikk sammenlignet med 2015.

Det viser NFFs rykende ferske tunnelstatistikk, som tradisjonen tro blir presentert i forbindelse med Fjellsprengningskonferansen.

– Etter nedturen i 2009 hvor uttaket sank til 2,4 millioner kubikk, har volumtallet steget år for år. Aktiviteten er nok en gang rekordhøy og jeg blir ikke overrasket om tallet blir enda høyere til neste år, kommenterer faglig sekretær Thor Skjeggedal i NFF, som utarbeider tunnelstatistikken på grunnlag av innsendte volumtall fra entreprenørene.

Disse selskapene har hatt aktivitet i det norske tunnelmarkedet i 2016:

Veidekke, Implenia, Skanska, AF Gruppen, NCC, LNS, Kruse Smith, Marti, Ossa, Hæhre Entreprenør, Condotte, Acciona-Ghella JV, Metrostav, Birkeland, Flage Maskin, Lemminkäinen Anlegg, Istak, Bleikvassli, Aldesa, Fauske Bygg, Spilde Entreprenør

Kilde: NFF.

21 entreprenører

Også antallet tunnelentreprenører i markedet er rekordhøyt i 2016. Hele 21 aktører har tatt ut større og mindre volumer fra norske underjordsprosjekter i løpet av året. Stadig flere utenlandske selskaper i det norske tunnelmarkedet er hovedårsaken til at antallet tunnelentreprenør har steget fra 12 til 21 de ti siste årene.

– Sju av selskapene som har hatt tunnelaktivitet i 2016 er å regne som utenlandske, opplyser Skjeggedal.

Han utelukker ikke at antallet tunnelaktører vil stige ytterligere de neste årene og trekker frem at Porr Nordic Construction Norge (PNC Norge), som fikk tunnelprosjektet ved fylkesvei 17 Liafjellet - Olvikvatnet i Nordland, blir en ny aktør på statistikken til neste år.

Det er også verdt å merke seg at Østerrikske Strabag, som bygger nye Ulrikentunnelen i samarbeid med Skanska, ikke er tatt med i statistikken.

Ifølge NFF står utenlandske aktører for rundt 18 prosent av totalvolumet som tas ut av norske underjordsprosjekter i 2016.

Slik fordeler uttaksvolumet seg:

Veitunneler: 5.003.776 kubikk

Jernbanetunneler: 831.915 kubikk

Vannkraft: 811.722 kubikk

Avløp: 369.555 kubikk

Lagringshaller: 21.700 kubikk

Vannforsyning: 6000 kubikk

Andre tunneler og bergrom: 226.480 kubikk

Totalvolum: 7.271.148

Kilde: NFF

Veitunneler dominerer

Som vanlig er det veitunneler som dominerer tunnelstatistikken. Over fem millioner kubikk blir tatt ut av veitunneler, noe som betyr en oppgang på en halv million kubikk sammenlignet med fjoråret og en dobling i volum siden 2014.

– Et så høyt tall på veitunneler har vi aldri sett før, konstaterer Skjeggedal.

Volumtallene for jernbanetunneler og vannkrafttunneler ligger i år på henholdsvis 832.000 og 812.000 kubikk. Med Follobanetunnelen i full produksjon i hele 2017 ligger det i kortene at jernbane vil få et solid løft på neste års tunnelstatistikk.

– Det kan bli godt over en million kubikk ved TBM-delen av Follobanen til neste år, fastslår Skjeggedal etter en rask utregning.

Over fem kilometer med TBM

Et nytt element i årets tunnelstatistikk er registeringen av antall meter boret med TBM i det norske markedet.

– Det er faktisk boret over fem kilometer tunnel med TBM i år og til neste år blir det betydelig mer. Det blir spennende å se hvordan TBM-segmentet utvikler seg fremover, sier Skjeggedal.

Det blir forøvrig drevet drøye 102 kilometer med tunneler og bergrom i 2016. Det er en liten nedgang sammenlignet med 2015.

Skjeggedals siste

Årets tunnelstatistikk er den 15. og siste Thor Skjeggedal utarbeider. Til sommeren gir han seg som faglig sekretær i NFF.

– NFF har laget tunnelstatistikken siden 1971, så det vil garantert arvtageren min fortsette med. Det er ganske stor interesse rundt denne statistikken, sier Skjeggedal.