Foto: Knut Vedeld Hovde/Statens vegvesenFoto: Knut Vedeld Hovde/Statens vegvesenFoto: Knut Vedeld Hovde/Statens vegvesenFoto: Knut Vedeld Hovde/Statens vegvesenFoto: Knut Vedeld Hovde/Statens vegvesen

185 tonn tungt stålelement heist opp på Farrisbrua

Ingeniørkunst i beregninger da det tunge stålelementet ble fraktet ut på lekter og heist på plass.

Tirsdag startet prosessen med å få på plass en av de tyngste elementene av hovedspennet på Farrisbrua. Elementet er 16,5 meter langt, i bruas fulle bredde på 28 meter.

Torsdag morgen var det heist på plass og koplet på den påbegynte stålbrua. Nå skal det sveises sammen med det forrige elementet, mens det holdes oppe av den solide krana.

Deretter skal de 15 cm tykke kablene som skal bære brua permanent, monteres mellom tårnene og elementet. Hele prosessen med å få på plass et slikt bruelement tar 40 døgn, så i mai neste år skal det siste elementet i det 120 meter lange stålspennet være på plass, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

185 tonn fordelt på 28 meter lang konstruksjon ut på liten «flåte»

Hele arbeidsoperasjonen tok nesten to døgn fra det tunge bruelementet ble skjøvet ut fra arbeidsteltet det var sveiset sammen i, og til det var oppe, 20 meter over Farrisvannet.

Først måtte den store stålkolossen ut på en lekter, som skulle ta den til riktig posisjon for løftet. Beregningene gikk ut på at lekteren, eller pontonen som den kalles, ville synke 60 cm ned av den tunge lasten. Og beregningen holdt stikk.

Heftig løft

Det store stålelementet lå på tvers av bruas retning da det ble skjøvet ut på lekteren. Dermed ble det også en møysommelig snuoperasjon ute på vannet.

Ved hjelp av vaiere ut fra land til alle fire hjørner i lekteren, fikk man snudd den 90 grader til riktig posisjon.

Selve løftet gikk kontrollert og bra, og tok kun en times tid. Torsdag morgen ble elementet nøye målt inn for å få det i samme stilling som det påbegynte bruspennet.

Brua går i en svak stigning, samtidig som den går i kurve, så veibanen har på dette stedet et tverrfall på 7,7 %.