100 prosent kvalitet

I 2006 var han med og vant prisen for beste ungdomsbedrift og beste innovative produkt. Deretter ble de nummer fem i EM.

Nå går han for fagperfeksjon i Yrkes-VM (WorldSkills Competition) i Calgary. Fjorårets norgesmester i sveisefaget Alexander Mukhin (22) skal vise verden hvordan det sveises i Nordsjøen.

Han karakteriserer seg selv som en rørsveiser, men han forteller at faget omfatter alle metaller som kan smeltes for å føyes sammen. Du kan i grunnen sveise alt fra små pyntegjenstander til store konstruksjoner. Lodding er ikke en del av faget, og han beskriver det som liming i forhold til hva som skjer i en sveiseprosess hvor grunnmetallene smeltes og føyes sammen.

De siste ukene har han arbeidet med titansveising. Et dyrt metall som krever høy grad av renslighet. Absolutt alle sveiser ble røntgenfotografert og gransket - uten at de fant feil i noen skjøter. Det kalles perfeksjon, og det er det dreier seg om i sveisefaget - og i Yrkes-VM.

Alexander er ansatt i Aker Offshore Partner AS og jobber både på plattformer i Nordsjøen og på land. Ettersom det går mest i rørsveising må han finpusse ferdighetene på ulike sveiseteknikker.

- Jeg vet at jeg i konkurransen skal sveise en trykktank, et rør, to plater og to kilesveiser (rett vinkel). Vi vet antakelig hvilke metaller, sveisemetoder og stillinger som skal benyttes under konkurransen, så jeg har nok å øve på.

Han øver spesielt på sveising med kompakttråd. Dette er en metode som ikke brukes på samme måte i Norge og andre land. En uke etter NM 2008 ble han sendt til Nordisk mesterskap og fikk denne lærdommen rett i fleisen.

- Jeg liker i hvert fall å tro at det var derfor jeg ikke kom i mål i Nordisk, sier han.

- Nå fortsetter jeg å trene på det jeg er usikker på. Jeg har vært på Stord og trent, ellers blir det fritidstrening her i bedriften. Senere skal jeg til Verdal og trene intensivt med eksperten.

Og eksperten er Karl Arne Berg ved Vitec AS i Verdal. Han fungerer som trener og tilrettelegger for Alexnder før konkurransen og blir en del av dommerteamet under VM.

Så snart oppgaven i VM foreligger i juni reiser han til Stavanger for å evaluere oppgavene sammen med Alexander og sette opp helhetstrening fram mot VM. Oppgaven som da blir kjent vil bli endret 30 prosent nå laget kommer til Calgary, så det gjelder å være åpen for hvilke endringer det kan bli.

- Jeg har også koblet han med deltakeren fra forrige VM slik at han kan dra nytte av hans erfaringer.

- Alexander er en rolig fyr. Bedriften er velvillig og han får tid til trening. Fortsatt må han nok regne med over 100 timer spesialtrening. I tillegg skal vi kjøre tidsstudier slik at vi vet at han blir ferdig i tide når det gjelder, avslutter Berg.

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere opp til 22 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 17 av fagene med 20 deltakere.

Yrkeslandslaget har i år deltakere i fagene telekommunikasjon, automatisering (tomannslag), CNC dreiing, sveising, trykking, bilskade, elektriker, gullsmed, blomsterdekoratør, fashion (søm), bilmekaniker, kokk, servitør, billakkering, anleggsgartner (tomannsslag), grafisk design og helsefagarbeider (tomannslag).

Det er WorldSkills Norway som organiserer det norske yrkeslandslaget. Bak organisasjonen står NHO, LO og Utdanningsdirektoratet samt en rekke bransjeorganisasjoner. Det er bransjeorganisasjonene som er ansvarlige for å plukke ut og forberede sine deltakere. For sveisefaget er det Norsk Industri som står bak deltakeren.