1,1 milliard i unndratt skatt og moms

Det siste halvannet året er det avslørt 185 millioner kroner i unndratt skatt og moms, bare i Skatt øst.

– Dette er multikriminelle nettverk. Trusselbildet er alvorlig, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst, til Aftenposten.

Skatt østs prosjekt «Fiktiv fakturering i nettverk» fortsetter, og nå har funnene passert 1,1 milliarder kroner i tapte skattekroner. Over halvparten av beløpet kan knyttes til personer fra Balkan.

Erna Solberg har varslet en bevilgning på 25 millioner kroner til samordnede kontroller.

– Vi er fornøyd med nye tiltak og mer penger. Men de organiserte kriminelle er den store trusselen, og det må helt andre virkemidler til for å ta dem. Raske, samordnede kontroller skraper bare på overflaten, og fører sjelden til straffeforfølgning av alvorlig økonomisk kriminalitet, sier Kristiansen.

Han bekrefter – som skattedirektøren gjorde onsdag denne uken – at manglende etterforskningskapasitet i politiet gjør det svært krevende å få straffeforfulgt saker skatteetaten avdekker.

– Dette er sammensatt kriminalitet som skjules med fikse metoder. Utviklingen skjer raskt. Det er gunstig å komme til Norge og bedrive kriminalitet. Vi ser økt organisering, og de hopper over gjerdet der det er lavest. Unndragelse av moms gir lavere straff enn narkosmugling, sier Kristiansen.