<p>Svennebyvillaen på vei til Maihaugen (foto i karusellen: Audbjørn Rønning/Maihaugen og Jørgen Skaug).</p><p></p>

Villa på hjul (se bildekarusell)

Den 120 tonn tunge Svennebyvillaen fra 1915 i Lillehammer ble i natt flyttet fra Lillehammer videregående skole til Maihaugen. I en del og på hjul.

Det er den forestående utbyggingen av skolen kjent som Lillehammer videregående skole (nå Lillehammer Avdeling Sør) som er årsaken til at den ærverdige villaen fra 1915 nå har blitt flyttet til Maihaugen.

Oppland fylkeskommune fikk opprinnelig tillatelse til å rive det gamle bygget, men tilbød Maihaugen å overta bygget. Svennebyvillaen har stor kulturhistorisk verdi.

Nordic Crane var ansvarlig for transportoppdraget på en kilometer. Firmaet benyttet en spesialtilhenger for å transporterte i bygget i en del til Maihaugen.

Svennebyvillaen er et formidabelt bygg på hele 318 kvm fordelt over to fulle etasjer, kjeller og loft. Transporten krevde detaljert planlegging og ble gjennomført på kveldstid gjennom Lillehammers gater.

– Vi har vurdert fram og tilbake hvordan vi skal gjøre det og endte opp med at vi skulle frakte det helt på en henger, og kjøre det gjennom bygatene til Maihaugen, sier driftssjef Torger Korpberget på Maihaugen til NRK Hedmark og Oppland.

Tirsdag kjøres huset på plass inne på museumsområdet og settes på plass på grunnmuren.

– Dette er et hus vi har manglet i samlingen vår. Nå skal det stå sammen med de andre husene på Maihaugen, sier Torger Korpberget til NRK.

Se også TV-innslag fra NRK Hedmark og Oppland.