Illustrasjonsfoto

Vil teste internasjonal suksessoppskrift på offentlige anskaffelser

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) ønsker å få til pilotprosjekter for nytt anskaffelsesregime i løpet av høsten. 

En metode kalt Best value procurement (BVP) har gitt 15 prosent lavere priser, 25 prosent kortere prosjekttid og betraktelig senket konfliktnivå i 300 prosjekter i Nederland. Difi etterlyser nå norske piloter innen

Seniorrådgiver Viel Sørensen i Difi. Foto: Privat

utgangen av året.

– Vi har henvendt oss til offentlige byggherrer, og har allerede store, tunge aktører med i pilotgruppen, sier seniorrådgiver Viel Sørensen i Difi til Byggeindustrien.

Difi har også vært i kontakt med et positivt EBA, og Skanska skal også ha uttalt at dette er en utfordring de har ventet på.

Kortfattet kompetanse

BVP skal sikre at kontrakter tildeles reelt på kvalitet, med mindre prisfokus og med en forenklet anbudsprosess. Et av nøkkelpunktene i metoden er krav om at tilbyderne kun skal levere tilbud på seks sider, hvor to sider vies til presentasjon av prosjektteamet, to sider vies til de viktigste risikoelementene ved prosjektet og to sider vies til forslag om tilleggstjenester utenfor kontrakten.

Byggherre vil deretter gå i detalj med de som på seks sider kan vise at de er oppgaven verdig.

– For å levere tilbud på seks sider må man tenke seg veldig godt om. Man finner de leverandørene som virkelig har forstått oppgaven, og dermed får man bedre tilbud, sier Sørensen.

Nesten serveringsklart

Best value procurement

Utviklet ved Universitetet i Arizona i USA rundt år 2000

Hovedvekt på kompetanse innen risikohåndtering i konkurransen

Intervju og seks siders tilbud

Lang avklaringsfase med vinner før kontrakt signeres

Oppdragsgiver overlater kontroll til ekspert

Fokus på økt verdi for oppdragsgiver

Skal gi vinn-vinn-løsning for begge parter

Omtrent 1.700 prosjekter skal være gjennomført med BVP på verdensbasis, men nå som man kan dra veksel på erfaringene fra Nederland, hvor EU-kravene er de samme som vi må følge i Norge, er norsk oversettelse og kursing alt som gjenstår for å implementere BVP her.

– Det bør egentlig ikke være så vanskelig. Elementer som funksjonsbasert kravspesifikasjoner, prioriterte mål og intervjuer er allerede godt kjent. Det som blir nytt er blant annet kravet om seks siders tilbud og en opptil to måneder lang avklaringsfase med leverandøren før man skriver kontrakt, forteller Sørensen.

I denne fasen skal ikke bare kontraktsinnholdet avklares, men også hva som kommer utenfor, altså endringene i prosjektet.

– Her avklarer man ikke bare hva som blir endringene, men også hva de vil koste, sier Sørensen.

– Kan bli tøft

I denne modellen går byggherre fra å være en detaljorientert ekspert til å heller bli en kritisk bestiller som følger opp kvalitet og kontraktsetterlevelse.

– Dette kan bli tøft for store organisasjoner med tung intern fagkompetanse. Funksjonsspesifikke spesifikasjoner er ikke lett å utforme og følge opp, men det er jo heller ikke seks siders tilbud, påpeker Difi-rådgiveren.

Erfaringene fra Nederland viser dog at modellen ikke utelukkende favoriserer de største entreprenørene, men også mindre og mellomstore entreprenører som kan vise til god lokal risikoforståelse.

Inviterer til seminar

– Vi opplever en positiv holdning til metoden når vi presenterer den, både fra oppdragsgivere og leverandører. Kanskje erkjenner man på begge sider at man må prøve nye løsninger på dagens anbudsregime og kontraktsoppfølging. Vi har et høyt konfliktnivå i mange prosjekter og offentlige anskaffelser anses som en tidstyv. Vi håper og tror at BVP kan bidra til en ny kurs og en ny holdning i offentlige byggeprosjekter, sier hun.

Difi vil torsdag 14. januar arrangere et frokostseminar om BVP i sine lokaler i Oslo.