Ann Elisabeth Wedø

Vil ha samhandling og smarte løsninger for sykehusutbyggingen

Direktør i Sykehusbygg, Ann Elisabeth Wedø, vil ha mest mulig samhandling når man nå er i gang med tidenes sykehusløft.

I Sykehusbyggs fremskrivininger står man overfor sykehusutbygginger i Norge for 750 millioner kroner hver eneste måned frem mot 2050.

Ved årsskiftet bisto den spesialiserte byggherre- og kompetanseorganisasjonen 55 forskjellige prosjekter, og er i tillegg i gang med 17 interne utviklingsprosjekter.

Administrerende direktør Ann Elisabeth Wedø kunne under den første av de to Byggedagene i år fortelle litt om hvordan den unge organisasjonen ser på fremtiden til norsk sykehusbygging.

− Vi bygger for fremtidens pasienter, og behovene vil være annerledes enn de vi har nå, påpekte hun.

Wedø kunne også fortelle at Sykehusbygg har valgt å sette listen høyt for hvordan de vil dekke det enorme sykehusbehovet i landet.

Sykehusbygg har som uttalt mål å forbedre inneklima med 10 prosent, senke energiforbruket med 20 prosent, redusere både utbyggingskostnadene og utbyggingstiden med 20 prosent, samt bygge sykehus som forbedrer bygningsmessig drift med 20 prosent, alt innen 2025.

− I forbindelse med dette ser vi på prefabrikering og moduler. Tall fra USA viser at sykehus er de byggene som er mest egnet for moduler, og også den sektoren som internasjonalt bruker mest moduler. Da håper jeg norsk byggebransje er i stand til å levere, sa hun.

Sykehusbygg har sett mye på effektiviseringsmulighetene ved utbyggingen av norske sykehus, og Wedø presenterte også sin oppskrift for å lykkes i et prosjekt:

  • Kompetanse og ledelse
  • Kunnskapsutvikling
  • Digitalisering
  • Standardisering
  • Industrialisering
  • Gjennomtenkt kontraktstrategi