Vil drøfte grønt bymiljø med tre statsråder

Det norske hageselskap sammen med en rekke andre organisasjoner ber om møte med tre statsråder for å drøfte etablering og vern av grønne lunger i byene.

Organisasjonene har dannet sammenslutningen Grønt nettverk. De har skrevet et brev der de oppfordrer helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til å «gå inn i dette viktige politikkområdet og gi det sitt fortjente fokus».

«Hvis det ikke er mulig å møte alle tre samtidig kan vi selvfølgelig møte hver statsråd separat», skriver fagsjef Gustav Redalen i Det norske hageselskap på vegne av Grønt nettverk.

Grønne lunger
Gustav Redalen opplyser til NTB at Kommunaldepartementet har gitt et muntlig svar og invitert til et møte med statsråd Magnhild Meltveit Kleppa den 19. juni. Fra de andre departementene er det foreløpig ikke kommet noe svar.

I brevet til de tre statsrådene kommer Grønt nettverk med ni anbefalinger, som departementene oppfordres til å følge opp. Første punkt lyder slik:

«Skjerp helsekrav til uteareal og omgivelser i nye byggeprosjekter».

Andre oppfordringer går ut på at regjeringens tiltakspakke også må brukes til kjøp og opparbeiding av grønne lunger, at vernet av grønne lunger må styrkes, og at staten som utbygger må gå foran.

Grønt nettverk avslutter brevet med følgende visjon: "Alle må kunne se et tre fra boligen sin.

Trivsel og folkehelse
Utgangspunktet for ønsket om et møte på høyt politisk nivå er et krav om at det offentlige må ta sterkere styring for å bevare grønne lunger i tettbygde områder, av hensyn til trivsel og folkehelse.

Brevet til statsrådene er underskrevet av representanter for Det norske hageselskap, Nettverk for vern av grønne lunger, Byboligaksjonen, Norske anleggsgartnere NAML, FAGUS (Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren) og Norske landskapsarkitekters forening.

«Sammenhengen mellom god helse og tilgang på grøntområder er godt dokumentert», heter det i brevet. Organisasjonene peker også på at nedbygging av grøntarealer har mange negative konsekvenser - blant annet at det «ødelegger lokalklima og biologisk mangfold» og «gir en styggere og mindre variert by»