Illustrasjon: BOB

Vil bygge verdens første bærekraftige kanalby i Bergen med 1500 boliger

BOB vil bygge en moderne nullutslippsbydel i Bergen med 1500 boliger laget av tre. Prosjektet har fått navnet Trenezia.

- Bergen trenger 15.000 nye boliger de neste ti årene, og halvparten av dem skal bygges i og omkring sentrum. Samtidig jobber vi i BOB for å skape livet mellom husene i Bergen, og tar ansvar for bærekraftig byutvikling. Trenezia er et svar på alt dette, sier Ole Herbrand Kleppe, konserndirektør Eiendomsutvikling i BOB i en pressemelding.
BOBs administrerende direktør Terje W. Gilje presenterer Trenezia på NBBLs boligpolitiske konferanse i Oslo foran blant andre kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i dag.
- Store Lungegårdsvann er en viktig identitet i Bergen og prosjektet har hatt stort fokus på å ivareta den, samtidig som vi ønsker å aktivere området. Ved å ta noe av vannflaten vil Bergen få en ny attraksjon og bedre tilgang til vannet, sier Gilje.

Dersom det er politisk vilje for prosjektet kan arbeidet starte snart og de første beboerne flytte inn i 2026. Ingen andre steder i verden lages det en bærekraftig treby i en så stor skala. Trenezia er designet av en av verdens ledende arkitekter innenfor tre i det London-baserte selskapet Waugh Thilstleton Architects.
- Dette er fremtidens måte å utvikle byen på. Det har vært fantastisk spennende å jobbe med dette prosjektet for BOB, sier seniorarkitekt og partner Kirsten Haggart.

For å skape en utslippsfri bydel må det utvikles nye løsninger på en rekke områder, blant annet innenfor energiforsyning og avfallshåndtering. BOB vil derfor utvikle Trenezia i samarbeid med BIR og BKK, som er samarbeidspartnere i næringsklyngen PropTech, og Klimapartner Hordaland.