Slik ser utviklerne for seg at Ellingsrudgrenda på Ski kan bli. Arkitekt: Snøhetta
Slik ser utviklerne for seg at Ellingsrudgrenda på Ski kan bli. Arkitekt: Snøhetta

Vil bygge Norges første sirkulære nabolag i Ski

Mandag presenterte Høegh Eiendom, Stil Invest og Snøhetta planer for det som kan bli Norges første sirkulære nabolag på Ski.

– Målet vårt er å bygge et mangfoldig og sirkulært nabolag, der familier i ulike livsfaser kan leve side om side med nærhet til jobb og skole, skog og grøntområder. En ny bydel som kan skape bred anerkjennelse og stolthet i Ski, også for generasjonene som kommer etter oss, sier Karl Erik Navestad, områdedirektør for Ski i Höegh Eiendom i en pressemelding.

Arbeidet med den nye bydelen begynte for elleve år siden, og på mandag ble det presentert en løsning foran ordfører, lokalpolitikere, utbyggere, kommuneadministrasjon og innbyggere i Ski. Østlandets Blad skriver at Nordre Follo kommune har vedtatt at det ikke blir boligbygging syd for Kjeppestadveien før etter 2030, og det er dette området de tre aktørene nå legger frem planer for.

Prosjektet som har fått navnet Ellingsrudgrenda kan inneholde 700 småhus og 1200 leiligheter når det er ferdigstilt. Opptil 6000 mennesker kan i teorien flytte inn her den dagen alt står ferdig,.

– Er det noe både miljø og natur trenger, er det ambisiøse forbildeprosjekter som dette. Når vi nå setter oss fore å bygge Norges første sirkulære bydel, er det egentlig ikke noe nytt – vi var nøysomme og gode på ombruk for 100 år siden. Nå må vi ta tilbake igjen denne mentaliteten på vegne av de som kommer etter oss, og da må det også påvirke hvordan vi planlegger og bygger fremtidens bydeler, sier Tonje Frydenlund, prosjektdirektør for Norden og landskapsarkitekt i Snøhetta i meldingen.

– Vi ønsker å gjenbruke så mye som mulig fra dagens industriområde og lage et levende nabolag med ulike boformer og tilbud. Vi vil også videreutvikle og øke naturmangfoldet i grøntområdene i Ellingsrudgrenda. Her blir det dyrking av mat i en felles hage, og nærhet til skogen som et eget rekreasjonsområde, legger hun til.