– Det er nå viktigere enn noensinne å skille på realiteter og frykt, sier Bjørn-Erik Øye. Arkivfoto: Svanhild Blakstad

– Det er nå viktigere enn noensinne å skille på realiteter og frykt, sier Bjørn-Erik Øye. Arkivfoto: Svanhild Blakstad

– Viktigere enn noensinne å skille på realiteter og frykt

Prognosesenterets senioranalytiker Bjørn-Erik Øye mener det i dagens situasjon er meget viktig å se på realiteten i markedet.

– Køen av kriser som nå rammer oss samtidig har allerede ledet til at det norske folks fremtidsoptimisme har falt til et bunnivå. Dette til tross for at norsk økonomi fremdeles koker, med en rekordlav arbeidsledighet og fortsatt fulle ordrebøker i industrien. I tillegg vet vi at Norges finansielle handlingsrom er i en helt egen liga både hva angår ordinære statsfinanser og ikke minst Statens pensjonsfond utland (ojefondet). Det er nå viktigere enn noensinne å skille på realiteter og frykt, sier Bjørn-Erik Øye.

11. oktober arrangerer Øye og Prognosesenteret sitt tradisjonsrike fagseminar hvor nettopp denne tematikken tas opp.

– Dagen vil fokusere på den tilsynelatende uendelige rekken av krisescenarioer som nå rulles ut, og vi vil forsøke å skape litt orden og innsikt i krisekaoset. Sjelden har vi i moderne tid opplevd en så usikker fremtid som den vi ser akkurat nå. Vi blir daglig foret med negative nyheter og dystre spådommer. En vedvarende krig uten mening, energikrise som sender strømprisene til himmels, galopperende inflasjon, en rente som stiger, volatile byggekostnader, økt politisk polarisering og et Europa som tørker, gjør det ikke lett å være fremtidsoptimist, legger Øye til.

Han kan melde om god oppslutning om seminaret så langt, med over 100 påmeldte.

– På samlingen vil vi dykke ned i dette virvaret av stadig nye kriser og ser på om det bare er elendighet i vente eller om det kanskje ikke står like dårlig til som mange nå hevder. Det er faktisk lys i enden av disse tunnelen også, mener Øye.