Vikhammer bo- og servicesenter

Første uka i mai kunne 26 beboere flytte inn i et nytt bo- og oservicesenter på Vikhammer i Malvik kommune, like utenfor Trondheim.

Fakta:

Sted: Malvik, Sør-Trøndelag
Prosjekttype: Bo- og omsorgssenter
Byggherre: Malvik Kommune
Totalentreprise:
Betonmast Trøndelag
(tidl. Primahus Entreprenør)
Kontraktssum inkl mva:
88,8 millioner kroner
Prosjektkostnad:
Ca. 130 millioner kroner
BTA: 3.480 kvm nybygg
Arkitekt: arkitektkontoret Kvadrat
Landskapsarkitekt:
Selberg Arkitekter
Rådgivere: RIB, RIV, RIG, RIBr og RIGeo: Multiconsult l RIE: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: Hoist Energy Ventilasjon Avd. Midt-Norge l Elektro: Sønnico l Rør: GK Rør l Mur-, puss- og betongarbeider: Horneberg Bygg l Prefab: Contiga l Riving, grunn og utomhus: Br. Bjerkli l Oppmåling: Nidaros Oppmåling l Heis: Starlift l Taktekking: Icopal l Trapper/ rekkverk: Midthaug l System-
himlinger: Modulvegger l Kjøkken: HTH Trondheim l Gulvavretting: Top VVS l Brannsikring: RH Prosjekt l Kjerneboring: Skaget Betongsaging l Gartner takhage: 3 Kløver l Maler: Sandå Stjørdal l Fasadeplater: Cembrit l Ledelinjer og etterlysende: Prolink International l Maskinutleie: BAS l Stillas: Stillcom l Vannsikkerhetssystem: Apurgo l Fasaderplater: Cembrit

Totalt omfatter bygget 3.480 kvm, og har kostet kom-
munen drøyt 130 millioner kroner. På taket av det fire etasjers bygget er det anlagt en sansehage med fantastisk utsikt over Trondheims-
fjorden.
Vikhammer bo- og service-
senter (VIBOS) er bygget i fire etasjer, inkludert p-kjeller. Boligene er fordelt på tre plan. Et bofellesskap med seks leiligheter utgjør sokkeletasjen. Disse leilighetene er på ca. 55 kvm, med stue, soverom og bad. Et bokollektiv for 20 personer er fordelt med ti rom i både 1. og 2. etasje. Hvert av oppholdsrommene i bokollektivet er på ca. 23 kvm pluss bad.
I hver etasje er det stort felleskjøkken, fellesrom samt vaktrom for personalet, vaskerom kjølerom etc. Det er maskinromløs heis fra kjeller til takterrasse, med totalt fem stopp. Heisen er dimensjonert for rullestol-
brukere og sengetransport.
Bo- og servicesenteret er organisert med boligene plassert mot nord (fjorden) og øst.
Hovedadkomsten er fra sør. I tilknytning til hovedinngangen i 1. etasje er en stor vestibyle som også kan brukes til samlinger. Utvendig, ved siden av hovedinngangen er det et lite uteområde med bord og benker. Beboerne i sokkelen kan bruke egen inngang mot nordøst.

Trang tomt
Den tilnærmet kvartsirkelformede tomta er trang og bratt skrånende ned mot jernbanelinja som skiller mot Trondheimsfjorden og bade-/rekreasjonsområdet Saksvikbukta. Utformingen og plasseringen av bosenteret er sterkt påvirket av tomtas begrensninger, og arealet er maksimalt utnyttet. Det var ikke mulig å etablere store nok utearealer med tilstrekkelige solforhold og andre nødvendige kvaliteter.
Mangelen på uteareal oppveies imidlertid av en meget stor takterrasse, med sansehage, som vil være et stort aktivum for beboerne. Takterrassen har sol døgnet rundt og strålende 360 graders utsikt, med Trondheimsfjorden som naturlig hovedfokus. Sansehagen er nylig beplantet med blomster. Plantene står i opphøyde kasser med integrert stemningsbelysning. Hagen har (natur) gressplen og hellelagt gangsti. Det er også anlagt to regnbed med sedumbeplantning. Entreprenøren har, som del av anbudet, vedlikeholdsansvar for sansehagen de tre første årene.
En stor pergola med transparente polykarbonatplater øker bruksverdien av takterrassen og hagen. Under pergolaen er det bord og benker med kapasitet til mange. Utsikten mot fjorden er uhindret gjennom rekkverk av glass. Tredekket på gulvet er royalimpregnert. Takterrassen og sansehagen nås med heis og er fullt tilgjengelig for rullestolbrukere.

Boligområde
Bosenteret ligger i et boligområde, omgitt av så vel kommunal som privat boligbebyggelse. Det er kort vei til sentrale funksjoner som butikk, post etc, og det er godt kollektivt transporttilbud til Trondheim.
På tomta sto noe gammel bebyggelse, to firemannsboliger og to garasjebygg, som ble revet. Under grunnarbeidene støtte man på leirmasser som var bløtere enn antatt, og det nødvendig-
gjorde ekstra tiltak.
– Ellers har byggingen gått etter planen, med godt samarbeid med byggherre og arkitekt, forteller Betonmast Trøndelags prosjekteringsleder Håvard Vatnehol. Primahus Entreprenør AS på Stjørdal ble tildelt entreprisen; dette firmaet er senere fusjonert inn i Betonmast Trøndelag AS.
Bygget er oppført med parkeringskjeller og sokkel i plasstøpt betong og bæresystem av søyler, dragere og hulldekker av stål med bindingsverk i tre. Hovedtrappen er bygget i prefab betong. Det er store skiferfliser i hovedtrapp, vestibyle og trafikkareal. Bad og våtrom har sklisikker vinyl og baderomsplater, ellers er det benyttet slitesterkt gulvbelegg. Bygget var opprinnelig planlagt kledd med stående trepanel, men dette ble underveis endret til fasadeplater.
Bo- og servicesenteret er bygget som passivhus. Oppvarmingen er vannbåren, med gulvvarme i boenheter og radiatorer i fellesrom. Varmepumper er knyttet til energibrønner som er boret under p-kjelleren. På taket ved siden av takterrassen og sansehagen er det montert tre rekker med solfangere, i alt 21 paneler, som bidrar til oppvarming av tappevann og overskuddsvarme kan periodevis gi tilskudd til romoppvarming. All belysning styres av bevegelses-/tilstedeværelsessensorer. 

Det er trådløst nett/bredbånd i hele bygget.
Senteret har et avansert sikkerhets-/alarmsystem for beboerne. Et elektronisk armbånd regulerer individuelt vedkommedes adgang til de ulike deler av huset.


Flere prosjekter