Konsernsjef Lars Hæhre (t.v.) og styreleder Inge Stensland i Rental Group har stor tro på den nye utleiesatsingen.

- Vi er en kompetansebedrift, og derfor skal vi lykkes

Inge Stensland gikk 12. mai inn som ny styreleder i Hæhre & Isachsen Gruppen , og sitter også som styreleder i nysatsingen Rental Group. Han er helt overbevist om at utleie av anleggsmaskiner kommer til å endre hvordan bransjen arbeider. – Utviklingen i anleggsmarkedet er enorm, og innleie av anleggsmaskiner vil bli avgjørende for de som skal lykkes, mener Stensland.

I forrige uke ble det kjent at Hæhre & Isachsen Gruppen etablerer et nytt frittstående konsern innen utleie av anleggsmaskiner, hvor fem ulike selskaper nå inngår. Konsernet har totalt rundt 2.000 anleggsmaskiner i porteføljen, starter med en balanse på 1,6 milliarder kroner, har rundt 170 ansatte og får en samlet omsetning på rundt 1,1 milliarder kroner. Styreleder Stensland sier dette bare er starten, og at de innen fem år skal doble omsetningen og bli det største utleieselskapet i Norge.

– Den største konkurransemessige fordelen vår er den enorme kompetansen som finnes i denne organisasjonen, som ikke bare omhandler maskiner, men også kundenes egne behov. Denne kombinasjonen av spisskompetanse er unik. Bakgrunn og lang erfaring fra entreprenørsiden er en stor fordel for å forstå alle disse detaljene og totalbildet. Vi skal jobbe for å optimalisere løsninger for kundene, både med tanke på maskiner og inntjening. Vi skal kort og godt bli en kompetansepartner for bransjen, og derfor skal vi lykkes, sier Stensland til Byggeindustrien.

Han har stor tro på den nye satsingen, og vil som styreleder jobbe aktivt i utformingen av veien videre.

– Det er en styrke for oss å ha med Inge på laget, han har kompetanse og erfaring som vi nyter godt av, påpeker konsernsjef Lars Hæhre i Rental Group.

For hele bransjen
Inge Stensland har lang erfaring fra anleggsbransjen, og da først og fremst som toppleder hos en av de største maskinleverandørene i Norge, Pon Equipment, tidligere Pay & Brinck, som importerer, selger og leier ut Caterpillar-maskiner i Norge.

– 1. februar i år gikk jeg av etter 25 år innen Pon-systemet. De siste fem årene var jeg vice president strategi og gjennomføring internasjonalt i Pon Equipment, men jeg ledet også det som er Pon i Norge gjennom 20 år, sier Stensland. Han har dermed lang bakgrunn innen dette faget, og han lanserte og etablerte også Pons satsing innen utleie allerede i 2007, og kjenner også denne delen av bransjen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Inge Stensland er helt overbevist om at utleie vil bli noe av det viktigste utviklingstrekket innen anleggsmarkedet i tiden fremover, både internasjonalt og her i Norge.

Både Stensland og Hæhre understreker at nysatsingen står helt på enge ben, og at de jobber innen hele anleggsmarkedet.

– For oss er det viktig å påpeke at dette er et konsern som satser bredt ut i markedet, og som vil ha alle landets entreprenører som potensielle kunder. De selskapene som inngår i Hæhre & Isachsen Gruppen skal leie utstyr på vanlige markedsmessige vilkår på linje med alle andre. Rental Group er nå satt opp som en uavhengig enhet, har sitt eget styre, sin egen balanse og sin egen organisasjon med egne IT-systemer uavhengig av konsernet, sier Hæhre.

– Rental er fremtiden
Stensland understreker at de skal være et sterkt finansielt drevet selskap.

– Vi skal selge kompetanse og derigjennom leie ut de riktige produktene til de riktige selskapene på riktig tidspunkt, legger Stensland til.

Styrelederen er helt overbevist om at utleie vil bli noe av det viktigste utviklingstrekket innen anleggsmarkedet i tiden fremover, både internasjonalt og her i Norge.

– Fra tiden i Pon hadde vi mye og tett kontakt med Caterpillar, og noe av det som ble mest diskutert her var rental-biten og hvordan utleie vil endre bransjen fremover. Dette er fremtiden, understreker Stensland.

– Det har skjedd og vil skje mye innen dette området. Både tidligere og nå er det veldig mange entreprenører som kjøper og eier sine anleggsmaskiner. Dette har vært en viktig del av det å være en anleggsentreprenør; man skal ha tilgang til utstyret når man ønsker det, og det inngår som en del av vekststrategien til mange selskaper. Man kjøper en maskin, vinner oppdrag, vokser og kjøper stadig nye maskiner. Men dette binder også kapital, og krever at man har så god utnyttelse av maskinparken som mulig. Dette virker ikke alltid i praksis, og det å ha en maskin stående uten drift er å binde opp død kapital, og er meget kostbart, utdyper Stensland. Han er derfor helt overbevist om at man vil se en eskalerende utvikling innen utleie av anleggsmaskiner, og at det vil skje raskt.

– Har erfaring og kompetanse
Både Stensland og Hæhre sier det de nå gjør er tenkt av mange andre før.

– Men frem til nå er det ingen som har kunnet tilby det nødvendige volumet av tunge maskiner og serviceoppfølgingen som kreves for å løse maskindriften i de største prosjektene. Vårt konsept betyr i praksis at flere kan dele på utstyret, da blir kapitalkostnadene lavere, man kan tilpasse maskinparken etter bruken, hvilke kontrakter man vinner og når. Dette er på sett og vis delingsøkonomi satt i system. Å dele på maskinene vil selvsagt også miljømessig ha flere fordeler. Det dreier seg om å få en høyere utnyttelse med bakgrunn i økonomi og bærekraft, påpeker Stensland.

De understreker at dette ikke må sammenlignes med leasing.

– Vi har sett at stadig flere leaser maskiner, men dette er kun en finansieringsmodell som ikke endrer på hvordan man driver virksomheten. Når man går fra å eie til å leie en maskin gjør dette noe med hele måten man drifter en anleggsvirksomhet, som både frigjør kapital og gjør noe med frihetsgraden til selskapene man driver. Man kan i langt større grad regne på hvilke jobber man ønsker, og ikke er bundet til om man har de nødvendige maskiner tilgjengelig eller ikke. Får man dette til å fungere kan det gagne alle parter, sier han.

Både Stensland og Hæhre peker også på at kundene er blitt langt mer profesjonelle.

– Anleggsbransjen har vært gjennom en enorm endring. Det går på selskapenes størrelse, størrelsen på kontraktene, kontraktsformer og måten bedrifter formelt på drives på, sier Hæhre.

Stensland understreker at utleie av anleggsmaskiner er noe Hæhre har jobbet med i mange år, og man har en entreprenørkompetanse i ryggen som gjør at man vet hvor skoen trykker og hva som trengs og hvorfor.

Alle størrelser
De skal satse på utleie av alle typer maskiner, fra de små til de aller største. I tillegg har de har egne selskaper innen tunnelutstyr og tårnkraner

– Det er ingen andre aktører som tilbyr et så stort spekter av maskiner og utstyr til anleggsbransjen. Vi vil gi entreprenørene mulighet til å gi tilbud på flere ulike prosjekter. Tradisjonelt må man ha tilgang på maskiner for å regne på ulike jobber. Nå kan de velge å gi tilbud på alle de prosjektene de ønsker i forhold til risiko – og ikke begrense dette etter hvilke maskiner de har tilgjengelig. Det vil kunne gi bedre konkurranse i hele markedet. Man må huske på at er mye jobb å anskaffe og prise maskiner i prosjekter. Under 10 prosent i et prosjekt er maskinleie-kostnader, men ofte bruker man 80 prosent av tiden på maskinkost. Dette må vi bidra til å endre, da det er tilgjengelighet på maskiner, fleksibilitet og utnyttelse som er helt avgjørende. Det er også slik at med nye kontraktsformer så er det ikke alltid man vet når man kommer i gang med selve arbeidet. Det kan gi utfordringer med tanke på prioritering og innkjøp av maskiner. Ved å benytte seg av innleie står man mye friere. Det er heller ikke alltid de store maskinene er lett å få tak i, understreker Hæhre.

Den siste tiden har de fått på plass flere nøkkelpersoner som skal jobbe på tvers i konsernet for å styrke det helhetlige.

– Vi jobber fortsatt med å rekruttere noen nøkkelstillinger, og vil i løpet av kort tid ha hele laget på plass, avslutter Lars Hæhre.