<p>Glade ordførere åpner bommen og Ryfylketunnelen er offisielt åpnet. Fra venstre varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken, fylkesvaraordfører Arne Bergsvåg, Magnhild Meltveit Kleppa, Irene Heng Lauvsnes og Gunnar Eiterjord, med datteren Camilla på armen, løftet bommen til Ryfylketunnelen. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen</p>Tidligere samferdedelsminister Magnhild Meltveit Kleppa med Magnhild Næss og Håkon Norland som var de tre som tok det første spadestikket 9. november 2012. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesenFoto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen

Verdens lengste undersjøiske veitunnel er åpnet

Mandag ble Ryfylketunnelen åpnet for trafikk. Den 14,4 kilometer lange tunnelen er 292 meter under havet på det dypeste, og er med den lengste og dypeste veitunnelen i verden.

– Endelig ble Ryfylke landfast til Nord Jæren. Det har tatt 40 år, men nå er fastlandsforbindelsen en realitet, sa fylkesvaraordfører i Rogaland Arne Bergsvågunder åpningen, ifølge en pressemelding fra Statens vegvesen.

Det var en rørt prosjektleder fra Vegvesenet som takket alle som har vært involvert i byggingen.

– Vi er stolte av å overlevere en moderne toløpstunnel med det siste innen tunnelsikkerhet, sa prosjektleder Gunnar Eiterjord.

– Jeg trodde ikke at det kom til å gå så fort. Jeg synes det er helt enestående å tenke på at det bare har gått sju år fra begynnelsen dette gigantiske anlegget nå står ferdig, sa tidligere samferdselsminister og fylkesmann i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa. Hun fikk æren av å kjøre først sammen med Magnhild Næss og Håkon Norland. De to ungdommene var 14 år den gang de var med å ta det første spadestikket den 9. november 2012. Bak de kjørte en veteranbilkortesje fra Strand veteranbilforening. Deretter var tunnelen åpen for trafikk, og køen med biler var lang for å få den etterlengtede tunnelen.

Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen