Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Venter 4,2 prosent vekst i bygg og anlegg i år

BNLs prognoser viser en ventet vekst i bygg- og anleggssektoren på 4,2 prosent. Også for interessen for yrkesutdanning peker pilene oppover.

Det skriver økonominettstedet E24 i en artikkel denne helgen.

– Den store vekstmotoren ligger i anlegg. Derfor er det helt klart at næringen fremover vil være attraktiv for ingeniører og fagfolk som også kommer fra andre næringer. Vi trenger ressurser, sier administrerende direktør Jon Sandnes i BNL til E24.

Forrige uke fikk 140.000 vite hvor de kom inn på høyere utdanning. Tallene viser at bygg- og anleggsutdanning ved flere skoler ser ut til å bli mer populært.

Ved Høgskolen i Bergen hadde de 261 personer som hadde satt byggingeniør-utdanning som førstevalg. Det var 23 flere enn året før.

Antallet førsteprioritetssøkere til dette studiet har, ifølge E24, ikke vært høyere siden man startet å føre statistikk hos Samordna Opptak i 2005.

– Vi forventet en økning på de tradisjonelle ingeniørfagene i år, så selv om den varslede nedgangen i søknader til petroleumsrelaterte utdanninger slår til, så er vi ikke overrasket over at søkertallene til byggingeniør har gått opp i år. Flere anser nok de tradisjonelle ingeniørutdanningene som trygge valg i dagens situasjon, sier kommunikasjonsdirektør Elin Folgerø Styve ved Høgskolen i Bergen til E24.

Fra olje til bygg

Ved NTNU i Trondheim hadde 378 personer byggingeniør som sitt førstevalg i år, sammenlignet med 234 i fjor. Det er en økning på 38 prosent.

– Vi trenger spesielt spisskompetanse, med tanke på at næringen blir mer digital. I tillegg trenger vi kvalifiserte fagfolk. Vi skal fremover levere mer komplekse anlegg og byggeprosjekter, og det nytter ikke å gjøre det med ufaglært arbeidskraft, slår Jon Sandnes i BNL fast.

Statistisk sentralbyrå skrev i juni at 11 prosent av de somsluttet i oljenæringen i løpet av første halvdel av 2015, har gått over tilbygg- og anleggsbransjen.

Kristian Mikalsen jobber i dag som prosjekteringsleder i entreprenørkonsernet Skanska, etter å ha gått over fra jobben som avdelingsleder for en av anbudsavdelingene i Aker Solutions i 2016.

– Jeg tenkte det var lurt med flere å ben å stå på, og tenkte at jeg kunne bruke min kompetanse i byggebransjen. Skanska virker som et stort og seriøst selskap med mange fremtidige muligheter for utvikling.

– Nye rekorder

Rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska.

– Jeg mener byggebransjen kan lære mye av oljebransjen, men samtidig kan også oljebransjen lære mye av bygg, sier han til E24.

Rekrutteringssjef i Skanska, Christian Scheen får stadig flere søknader, og mange av søkerne kommer fra oljebransjen.

– Vi merker at interessen for bygg og anlegg vokser kraftig, også blant de unge. Vi når nye rekorder i antall søkere på annonse etter annonse, sier Scheen.

Selskapet ansetter i disse tider blant annet til en prosjektlederstilling, hvor 60 prosent av søkerne kommer fra oljebransjen. Totalt utlyser de nå drøye 30 stillinger, heter det i artikkelen på E24.